Лаконичността е сестра на таланта, признават много писатели. Умението с няколко думи да кажеш много, да събудиш чувства и емоции и да дадеш храна за размисъл, е висш пилотаж във владеенето на езика и писателското майсторство.

Има какво да научим от майсторите на кратката форма – многословната, разводнена и обезсмислена комуникация затруднява разбирането. AdMe.ru събира малка, но представителна колекция от най-кратките литературни съчинения, останали в историята.

For sale baby shoes never used

Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:

"Продават се детски обувчици. Неносени." (For sale: baby shoes, never used.)

 

Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:

"Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука..."

 

Американският писател О.Хенри спечелил конкурс за най-кратък разказ, който обаче има всички основни съставки на традиционния разказ – завръзка, кулминация и развръзка:

"Шофьорът запали цигара и се наведе над резервоара, за да види останал ли е бензин. Покойникът беше на 23 години."

 

Англичаните също организирали конкурс за най-кратък разказ. Този път условията на конкурса били в съчинението да се споменава кралицата, Бог, секс и някаква мистерия. Първо място печели авторът на разказа, който впоследствие се превръща в популярен виц:

"О Боже! – възкликна кралицата. – Бременна съм! От кого ли?"

 

Най-класическият пример за прословутата лаконичност на древните спартанци е отговорът на писмото, изпратено от македонския цар Филип II, завоювал много гръцки градове:

"Съветвам ви веднага да се предадете, защото ако армията ми влезе в земите ви, ще унищожа вашите градини, ще поробя хората и ще разруша града."

На което спартанските ефори отговорили писмено:

"Ако".

 

Виктор Юго изпратил на издателя си ръкописа на романа "Клетниците" със съпровождащо писмо:

"?"

На което получил отговор:

"!"

 

В конкурс за най-кратка автобиография победила французойка, която написала:

"Преди имах гладко лице и смачкана пола, а сега – обратното."