Днес, 18 ноември отбелязваме

Световният ден против тютюнопушенето.

no smoking-1Хм... за мен като непушач, малко ми е странно да пиша по тази тема, но ще опитам. Ще погледна на този порок с доза хумор, особено след като видях тази сутрин реклами на"Кемъл" от 50-те години. На една от тях пишеше: "Повече доктори пушат Кемълс отколкото всякакви други цигари." Представяте ли си такава реклама днес?

camel-1

За щастие с времето и отношението към цигарите се променя.  Борбата срещу тютюнопушенето лека-полека започва да дава резултати - на много обществени  и работни места пушенето е забрането, на цигарените  кутии има предупреждение за риска за  здравето и др. Разбира се има и много закоравяли пушачи, като един такъв в "Пирогов" преди три години. Докато гипсираше счупената ръка на майка ми, не пропускаше да си дръпва от цигарата. За тях ще припомня една статистика на Европейския съюз, която сочи, че  раковите , сърдечните и дихателните заболявания свързани с тютюнопушенето убиват 650 000 европейци всяка година, включително около 19 000 пасивни пушачи.

no smoking-3


Явно е, че тютюнопушенето е силно пристрастяващо, но не си давах сметка за това докато не прочетох  отново една  статистика на Европейския съюз. Данните от изследването показват, че за повечето пушачи ще бъде по-лесно да се откажат от секс за един месец отколкото от цигари.
Проучването е обхванало 2000 пушачи от шест европейски страни, като най-много британци са отговорили (80%), че  се наслаждават на секса, но по -скоро биха останали интимни с цигарата.
"Винаги се усмихвам след секс", казва една британка, "защото мога  най-после да изпуша една ".


Положението при мъжете е същото. Един джентълмен казва: "Цигарите не изискват обвързване. Те просто идват в живота ти и никога няма да те напуснат. Може да се отървеш от тях за няколко дни, но те пак се завръщат, продължават да те посещават, като един куп лоши роднини".

Та да продължа дилемата за секса и цигарите с един анекдот.

no smoking 4Деветдесетгодишен дядо: "Да !След всички тези години най-накрая се отървах от вредния навик. Аз съм свободен човек. От сега нататък никакъв секс. Отдавам се на въздържание до края на живота си! ".

Приятел:  "Какво се е случило? Загрижени сте за вашето здраве? "

Деветдесетгодишният дядо: "Не, аз съм загрижен за моето богатство, което се стопява. Тази дяволска "Виагра" е толкова скъпа, че не мога да си позволя цигари".


Изборът е ваш!