Обичате ли шоколад? Знаете, че шоколадът е полезен, истинският, топящо се бавно на небцето парченце шоколад. От разговорите с Ради Стамболов знам приблизително колко струва шоколадът, как да го различавам. Цената на какаото се вдига… а сега ще ви представим най-скъпия шоколад в света.

Най-скъпият в света тъмен шоколад се прави в Еквадор. Цената на 45-грамовото блокче е 169 евро.

Името на шоколадът To’ak е съставено от думи на древни еквадорски диалекти и означава „земя” и „дърво”. Яде се със специални дървени щипки. Според създателите му само така може да се почувства финия аромат на To’ak.

To’ak  1

Съсобственикът на компанията-производител Джери Тот казва, че служителите му пристъпват към създаването на шоколада с такова внимание, както се правят елитни вина и уиски. В средата на всяко блокче има по едно какаово зърно.

To’ak  2

Шоколадът-шедьовър е съставен от 81 процента какао. За него се използват много редки сортове какао, които се отглеждат само на крайбрежието на Тихия океан в западната част на страната.

To’ak  3

Другия съсобственик на компанията Карл Швайцер уточнява, че суровините се доставят само от 14 малки ферми. „Това е най-скъпият чист тъмен шоколад в света, ако не броим шоколадите със злато или диаманти, които вдигат цената”, пояснява той.

Източник http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-2966498/World-s-expensive-chocolate-bar-goes-sale-finest-cacao.html, снимките са от публикацията