Историята на Ferrero

Историята на Ferrero
Производителят на шоколадови изделия Ferrero, който тази година става на 70 години, поглъща една трета от световното производство на лешници, а емблематичният му течен шоколад Nutella като количество се равнява всяка година на теглото на Емпайър Стейт Билдинг, информира Франс прес.

Историята на Ferrero започва през 1946 година в малкото италианско градче Алба в северната област Пиемонте. Веднага след войната на сладкаря Пиетро Фереро му хрумнала идеята да използва лешници вместо шоколад - рядък и много по-скъп продукт, за да произвежда шоколадовия крем за мазане на филии. Така се ражда деликатесът, който няколко години по-късно ще се казва Nutella.

ferrero-nuttela-pix-1

Сега всеки ден в огромния завод в Алба, с площ от 340 000 квадратни метра или колкото 50 футболни игрища, се произвеждат по два милиона бурканчета Nutella - от малки по 15-грамови до 3-килограмови буркани.

За да влезе човек в завода, трябва да обясни кой е и защо е дошъл. Не се разрешават телефони и фотоапарати. Задължително е носенето на престилка и санитарна шапка.

Предприятието е ултрамодерно, производствените линии са вътрешна разработка, дело на инженерите на компанията.

Рецептата за производството на Nutella грижливо се пази в тайна. Посетителят вижда само как кремообразната смес се излива в прозрачни буркани, които поемат след това по веригата за етикетиране.

Нещо магическо има обаче в производството на бонбоните Ferrero Rocher: бисквита във форма на купичка се пълни с Nutella, в средата се поставя цял лешник, след което се слепва с друга бисквитена купичка, за да се оформи топче, а то се овалва в настъргани лешници и шоколад - и всичко това се прави от машина.

ferrero-rocher-pix

Така всеки ден от фабриката в Алба излизат по двайсет и четири милиона бонбона Ferrero Rocher в пикови периоди, както е сега, преди Коледа. За всеки от тях се използват по четири лешника - един в средата и три за течния шоколад и обвивката. Това прави по 100 милиона лешника на ден само в това предприятие. А групата има 22 завода в цял свят, така че тя поглъща една трета от световното производство на лешници, подчертава директорът на Ferrero в Италия Франческо Паоло Фулчи.

Що се отнася до какаото, третата по големина в света компания за сладкарски изделия купува по 120 000 тона зърна годишно.

Микеле Фереро, който почина през 2015 година, след като беше начело на предприятието в продължение на 40 години, беше обсебен от мисълта да се знае произходът на всяка суровина. Това е приоритет за Ferrero от 70 години, изтъква Лоран Кремона, който отговаря за марката Nutella в цял свят.

За 10 години Ferrero е удвоил оборота си до 10 милиарда евро, а служителите му са над 40 000. Продуктите му се продават в 170 страни, а Nutella има 32 милиона привърженици във Фейсбук.

Компанията е изцяло семейна собственост и винаги е страняла от борсата и от придобиването на други предприятия, развивайки се единствено чрез органичен растеж.

От 2014 година обаче тази стратегия беше променена, като Ferrero купи първо турската група Oltan, специализирана в доставката на лешници, а след това през 2015 година придоби британския производител на шоколади Thorntons. Тази есен прибави в портфейла си и Delacre с прочутите му бисквитени пури - така наречените Cigarettes Russes, за да стъпи и на пазара за качествени бисквити, който не е така пренаситен като шоколадовия.

Източник: БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.