Как да разберем какви са хората всъщност?


Можете ли да си представите свят без лъжи?

Опитайте да си представите колко ще спечелим, ако престанем да се лъжем един друг. Свят без големите лъжи, както и без онези малките, уж невинни, лъжи…от друга страна още Шекспир го е казал, че животът е сценаа всички ние сме актьори. Всеки играе своята роля и сам избира маската, под която да скрие същността си. Както и лъжите. И е толкова трудно да прозреш какъв е той всъщност и кога казва истината. Но понякога се налага, особено ако интуицията ви казва да си имате едно на ум за дадена личност от обкръжението ви.

Затова трябва да наблюдаваме хората. Езикът на тялото, жестовете, интонацията, мимиките… могат да ни кажат повече от думите. А за един човек най-добре говорят неговите постъпки.

  1. Наблюдавайте хората в критични ситуации Това са моментите, в които никой не може да „играе” или мами. Няма възможност и време да се надяват маски и затова, в критични ситуации хората действат така, както им заповядват инстинктите.

  2. Обърнете внимание на отношението им към обслужващия персонал Хората, обидени на живота, най-често си го изкарват на обслужващ персонал – сервитьори, чистачи, продавачи – всичко, каквото им падне пред очите. Ако някой подсвирква или щрака с пръсти, за да повика сервитьора, това е първият знак, че не е възпитан

  3. Следете интонацията и езика на тялото Не е сложно да откриете достатъчно материал за езика на тялото. Има и няколко добри книги издадени у нас. Лъжците могат да бъдат разпознати по няколко признака:


- Паузи в разговора.

- Отклоняване на погледа при неверен отговор на въпрос.

- Бърза смяна на темата на разговора.

- Порой от оправдания без никой да ги упреква.

- Често докосване на лицето.

Разбира се, не бива да прекалявате с подозрителността и вторачването в невербалните знаци, да следите напрегнато всеки жест на събеседника си. Но понякога, тази малка скала, помага да си доизясните общата картина.

ezik telo

  1. Поклюкарствайте за общи познати Заклевайте се колкото искате, че никога, никога не правите така, истината е, че в това отношение няма светци. Всеки, в една или друга степен обича сплетните. И, за съжаление, често не знаем докъде е границата. Поклюкарствайте с някого за общи познати, за да видите и чуете със собствените си очи и уши, колко мръсотия може да излее човекът, когото сте смятали за много етичен, благороден и мил.

  2. Вземете заем, дайте пари назаем Когато заемете пари на някого или пък вземете назаем, ще научите много нови неща за човека, с когото си имате вземане-даване.

  3. Пътешествайте заедно Наистина, екстремален метод. Ако имате съмнения в искреността или стабилността на някого, да тръгнете с него на пътешествие не е най-добрата идея. Затова пък преживяното ще ви даде най-убедителните доказателства „за” или „против”.

  4. Споделете тайна Най-добрият начин да проверите дали някой умее да си държи устата затворена е да му споделите тайна. Ако му нямате доверие, можете да си я измислите, просто за да видите след колко време тя „ще се върне” при вас.


 

Източник: Lifehacker

Картинките са от презентацията Езикът на тялото и невербалната комуникация на Даниела Илиева-Колева, която може да разгледате на този адрес http://www.slideshare.net/Tralalink/ss-25159597