В Ирландия можете да се насладите на най-доброто уиски в света, след като сте се измокрили до кости от неспирния дъжд, а сред горите и ливадите й са преброени 40 нюанса зелено.

Дъблин е мястото, където се събират писатели от цял свят – и утвърдени и прохождащи - Ирландския писателски център, където писателите работят, срещат се с читатели и помежду си, обменят идеи, намират издатели и представят книгите си.

irlandia 1

Парк „Свети Стивън Грийн” в Дъблин, създаден през 1664 г., паркът е едно от любимите места за отдих, спорт и забавления на малки и големи.


Какво е истински ирландски пъб? Място където се вихри купонът. Имахме случайността да живеем няколко години над ирландски пъб в центъра на Будапеща, та от там и наблюденията как се празнува деня на Свети Патрик. Много, много празнично, с купон, с балони, зелени детелини, зелени шапки и много усмихнати хора.

“Нека покривът над нас никога не падне и нека ние – приятелите под него, никога не поддадем!” Това е най-популярният тост, който се вдига на 17 март – Деня на св. Патрик.

St Patrick

Легендите за свети Патрик


Живял някога един пастир, на име Патрик, който успял да изгони с помощта на дървената си тояга всички змии от зелените поля на Ирландия. Накрая останала една-единствена змия, която се оказала много хитра и се справяла с всички капани. Умният пастир обаче измислил как да се отърве и от нея – оставил на тревата красива дървена кутия и поканил змията да влезе вътре. Влечугото настоявало, че не може да се побере там. Спорът се разгорещил и змията решила да докаже правотата си като се напъха в кутията. Тогава Патрик бързо затворил капака и хвърлил кутията в морето.


Това, разбира се, е легенда – една от многото легенди за св. Патрик, светецът – покровител на Ирландия. Всъщност, той е роден в Британия. Истинското му име е Мейуин, а Патрик е християнското. Когато бил на 14 години, го отвлекли разбойници-ирландци и го продали като роб. Шест години по-късно той успял да избяга при семейството си. 12 години учил в манастир, върнал се в Ирландия като проповедник и останал в зелената страна цели 30 години.
Няколко столетия по-късно ирландците започнали да разказват друга легенда: как св. Патрик обяснявал могъществото на Светата Троица със стръкче трилистна детелина в ръка и как хората вярвали, че той може да върне мъртвите в света на живите.
Трилистната детелина останал негов символ, а денят, в който умрял – 17 март – се чества като национален празник на Ирландия. На този ден всички се обличат в зелено, носят в ръце трилистни детелини и ядат само зелени храни.


st-patricks-day-pix 1


Замъкът на град Енискорти в графство Уексфорд построен през 1190 г., снимки Ася Чанева