Свети Патрик

Свети Патрик
Денят на Свети Патрик може да е ирландски празник, но той се празнува по целия свят.
Празникът отбелязва възпоменание на светеца, живял в Ирландия през 5-ти век.

Свети Патрик се превръща в символ за ирландците.


С течение на времето обаче, значението на празника малко се изменя и днес на този ден се празнува всичко, което символизира Ирландия.
Всъщност, може да се изненадате, но първият парад за деня на Свети Патрик не се провел в Ирландия, а в Ню Йорк, САЩ, през 1762 г., пише Insider
И днес парадът на Ню Йорк продължава да бъде най-голямото събиране в света в чест на Св. Патрик. От Европа до Азия, от Америка до Австралия - във Великобритания, Швейцария, Испания, в Япония, в Буенос Айрес, Аржентина - хората навсякъде се обличат и излизат на улиците на 17 март, за да празнуват с детелини, леприкони и много ирландска бира Гинес. В Сидни операта грейва в зелени светлини, а в Чикаго, реката потича наситено зелена.


Заглавната страница на Google на 17 март 2018На 17 март ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик. Това са няколко любопитни факти, свързани с историята на тачения от ирландците светец, посочени от в. "Дейли телеграф".


Историята на светеца, който прогони змиите от Ирландия


1. Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера. Родителите му са били римски граждани, живеещи или в Шотландия, или в Уелс, според различните версии на историята.

2.На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

3. Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската азбука.

4. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

5. Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.st-patricks-day-pix 2

6. В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят.

7. Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи. В Канада също има големи празнинства.

8. Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

9. По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката се боядисва в зелено. Но най-големият парад е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.
Ако човек някога успее да хване Лепрекон той може да бъде щастлив и богат до края на живота си :) казва ирландската легенда Ако човек някога успее да хване Лепрекон той може да бъде щастлив и богат до края на живота си :) гласи ирландската легенда0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.