Как да се подготвим за публична изява

Как да се подготвим за публична изява

Как да се подготвим за публична изява


На всеки може да му се случи да има публична изява, да попадне под светлината на прожекторите, да влезе в новините или да бъде лектор. Дори когато отиваме на интервю за нова работа. Естествено е да сме притеснени в такава ситуация. Как ще изглеждаме, какво да облечем, как да се държим. Може би тези съвети ще са ви полезни.


Камерата вижда нещата различно от човешките очи, пише в MarketingAbout Лаура Лейк. Технологията прави плосък триизмерния свят и преобразува цветове и контрасти. Това, което изглежда добре реално, може да изглежда ужасно пред камерата. И обратно.


Снимките и видеозаписите са важни, защото сме същества на визуалното. Приемаме нещата първо и в много голяма степен с очите си. Ето защо е важно човек да има предвид кое е полезно в подготовката, преди да го заснеме обектив на апарат или камера.


Гай Бергстром съветва: Избягвайте изкуствената усмивка и нарочните гримаси. Целта е да изглеждате компетентни, не да сте в ролята на най-щастливия човек. Въпреки това, ако имате чудесна широка усмивка и хубави зъби, не се притеснявайте да ги показвате.


Друга широко разпространена грешка на хората, които позират за снимка на събития е „замръзването“. Изумително е колко бързо, очарователно и смешно хората превръщат лицето си в маска веднага щом камерата започне да записва.


Какво да стори фотографът, пиарът или организаторът на събитието, за да не изглеждат участниците в него изкуствено? Направете десетки снимки, съветват специалистите. За да не се държат изкуствено участниците в тях, можете да ги помолите да разкажат история един на друг или на вас. Друг вариант при най-скованите от тях, на които им е трудно да се отпуснат, е да им кажете, че настройвате камерата.


Един чудесен кадър може да бъде развален от неправилно подбрано облекло или лош фон. Неслучайно едни от най-добрите, професионални, официални фотосесии са правени във фотостудия с подходяща светлина. Ризите в райе или пепит, дрехите на фигури могат да съсипят снимката или записа с вас. Белите ризи също не са най-добрия вариант, защото често контрастират твърде неподходящо с лицето на човека или се сливат с фона. Заложете на роклите и саката в по-тъмни цветове като тъмно синьото, съветват специалистите. Плътните, "солидни" цветове са за препоръчване.


Естествените, изчистени нюанси и пастелното са добър вариант. В случай, че сте решили да добавите малък цветен елемент като декорация, имайте предвид, че камерата може да увеличи ефекта на цветовете, като ги направи по-ярки.


Ако сте поканени в телевизионно студио, носете удобни дрехи. Не избирайте впечатляващ костюм, в който не се чувствате комфортно, само защото ви харесва. Усещането на човека за себе си пред камерата се вижда от аудиторията и влияе на това с какво впечатление ще останат хората за него. То оказва влияние и върху това как той поема въздух и говори, следователно на интонацията му. От него се определя езикът на тялото, който също изпраща послание.


Ако сте дама и сте решили да носите пола, задължително сложете чоропогащник и в никакъв случай чорапи.


Гримът е умно решение, също и за мъжете, но само ако го поверите на професионалисти.


Може би е излишно да го споменаваме, но все пак: не носете джинси, ярки, модни фланелки с надписи или блузи с каквито и да е послания, знаци и символи.


Вземете за всеки случай две сака. Хубаво е да имате опции. Освен това си носете и носна кърпичка. Много е горещо под прожекторите и вероятно топлината ще ви накара да се изпотите.


Дръжте се естествено, докато ви снимат. Двете най-лесни и чести грешки на притеснените хора са да се смеят през цялото време или да стоят замръзнали. Използвайте добре премерени жестове с ръце. Каквото и да правите пред фотообектива или камерата, имайте предвид, че най-вероятно повечето ви снимки ще са изчистени и в близък план.


Публикация на ManagerNews, photo sheknows.com


0 Коментара

Не можете да добавяте нови коментари към тази публикация.