Коледа у дома

Коледа у дома

Коледа и Нова година в интериора


За да посрещнем Коледните празници и Нова година е необходимо да създадем празнична атмосфера в дома, да има елха, да украсим целия дом.

Като начало трябва да бъде чисто и подредено в дома. Да приберем всичко излишно, ако има излишни вещи по-добре да отидат там където има нужда от тях. Трябва да има място да влезе всичко ново с новата година, включително богатството .

Когато във вашия дом е подредено, свети от чистотата и има светлина може да започнем с коледната украса. Като в този процес трябва да се включи цялото семейство, особено децата.

За Коледната украса у дома

Как да украсим празничната маса за Бъдни вечер, Коледа и Нова Година

koleda elha

Елхата

Елха трябва да има във всеки ден, дали ще е естествена, в саксия, изкуствена или само няколко борови клонки – елха трябва да има.

Най-лесно елхата се украсява с готови, купени играчки, събирани през годините – те помнят историята на нашите семейни Коледи. Има и поверие, че трябва да се купува поне една нова играчка всяка година. Не забравяйте гирляндите и лампичките. Играчки за елхата може да приготвим заедно и с децата, какво е необходимо – цветна хартия, ножица, лепило, цветни станиоли, конец и желание. Може да украсим и с домашни сладки, пуканки, сушени плодове на наниз, портокалови кори, пръчки канела, орехи, шишарки с фигурки от солено тесто и оцветени с бои. А тези, които умеят да шият и плетат може да направят играчки за елхата от останали парчета шарен плат, копчета…

Не забравяйте и за главните герои на празника – фигурка на  Дядо Коледа, а ако следвате символите образ на кон, защото 2014 г. ще мине под знака на Коня, според китайския календар.

Оформление на стените и вратите

Елхови играчки може да сложите не само на елхата, а на стената, вратата, на хладилника, на полюлейте, да сложите дори на бюрото.

koleda dedo teresa

Коледният венец е нещо много красиво и може да го приготвим и сами. А къде ще го сложим зависи от нас. Как да направим Коледен венец

koleda venec 20

 

Коледен календар и чорапи

Ако имате деца, то може да им купите или да ги приготвите сами – коледни чорапи, а по време на Коледните празници всяка нощ слагайте някакво лакомство в тях. Добрият старец може да не носи подаръци само в Коледната нощ, какво му пречи да наминава по-често през вашия дом, ако децата слушат.

Друга идея за децата това са коледните календари – може да купите от магазина, а може и да импровизирате като сложите по някакво лакомство за всеки ден до Коледа.

koleda ukrasa 3


Ярки светещи гирлянди

За да направите обстановката по-празнична и приказна използвайте светещи гирлянди (светодиоди). Може да ги сложите на прозорците, на стената… когато светят е толкова празнично и приказно и уютно

Напълнете дома с коледни персонажи

Не, не става дума само за фигурки на дядо Коледа, не само… това е всеки предмет в дома когато добие коледен вид, дори хладилника може да заприлича на снежен човек. Има цветя, които носят цялото послание и очарование на Коледните празници.

koledna zvezda

Новогодишна карта на желанията

Има начин да се привлече жалното. Като го пожелаеш. Това се нарича визуализация. Направете карта на желанията за всеки член на вашето семейство и за вас и ги сложете на видимо място в дома. Нека вашите желания да се изпълнят!

(преди години по време на Коледа пътувахме, в хотелската стая на най-видимото място бе закачена рисунка на дъщеря ми, усещах връзката по-силно така, все едно и тя бе тук)

Запалете свещи

Свещите създават празнична атмосфера веднага. Трябва да бъдат на безопасно място. Смело ги сложете из цялата стая или създайте красива композиция с тях.

Коледни свещи символизират същността на Христос – светлина, знание, чистота, истина

 koleda venec 2011


Снежинки и стикери

На нас ни харесва коледната атмосфера, която създават в големите магазини с ярки гирлянди, играчки и разни други неща и си казваме – това у дома няма как да се получи. Но са ни необходими бели листи и ножица, да изрежем снежинки и с тях да украсим прозорците. Може да купите и готови стикери.

Една идея как да направите обемна снежинка

snezhinka

Направете  празнични композиции

Експериментирайте. Празнична композиция или икебана може да направите от подръчни материали. Използвайте шишарки, камъчета, орехи, мандарини, портокали, бонбони, ленти, свещи… Такива композиции създават настроение, удивяват и оставят спомени

koleda shisharki

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.