Коледен базар 2018

Коледен базар 2018
Немският коледен базар е вече традиция за София. През 2018 г. се провежда за осма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път организаторите са предвидили богата културна програма.

От средата на ноември до Коледа се превръща в място където се събират хора на чаша от традиционното греяно вино и да хапнат вурстчета или щолен. И множество красиви дървени играчки и сувенири. Това очаква столичани и гостите на града от 23 ноември до 24 декември.
Традиционният Немски коледен базар ще се проведе за седма поредна година.

Най-известният коледен базар в света е в Nürnberger Christkindlesmarkt Нюрнберг Кристкиндлесмаркт


Коледните базари в Европа имат многовековна традиция. Предполага се, че първият такъв е организиран през 1384 г. в германския град Баутцен, макар че за техен предшественик се приема Декемврийският базар във Виена, съществуващ от далечната 1294 г. Обикновено продължават около 40 дни - от средата на ноември до 24 декември и се съобразяват с т.нар Адвентски календар при католиците.

От 2011 година и София си има традиционен коледен базар. Немски е, защото на него всеки може да вкуси типични германски храни.

Класация на едни от най-големитеколедни базари, които създават неповторима, вълшебна атмосфера
В основата на концепцията на базара лежи идеята за пренасянето на автентичната немска традиция в празнуването на Коледа на територията на България. За целта специално се проектира и строи на място мини коледно градче от празнично украсени дървени къщички. В тях всяка година има ръчно изработени сувенири - дървени играчки и коледна украса. В сърцето на това градче се поставя сцена, на която всеки ден се провежда културната програма на събитието - куклен театър, коледни музикални изпълнения на различни изпълнители, концерти на училища, детски градини и благотворителни фондации.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.