Най-известният коледен базар в света

Най-известният коледен базар в света

В Нюрнберг отвори врати най-известният коледен базар в света, чиято история може да се проследи до средата на 16-ти век. Първите писмени доказателства за организирането му датират от 1628 г.

Nürnberger Christkindlesmarkt


Нюрнберг Кристкиндлесмаркт




photo: christkindlesmarkt.de photo: christkindlesmarkt.de

 В Нюрнберг  на 2 декември 2017 г. отвори врати най-известният коледен базар в света


До Бъдни вечер на 24-ти декември в центъра на Нюрнберг се очакват над 2 милиона посетители на традиционния пазар за коледни играчки, греяно вино и различни лакомства. Коледният базар в Нюрнберг е известен със своя джинджифилов сладкиш „лебкухен“, който се произвежда в града от повече от 600 години. Според европейското право той е защитен като търговска марка с географското си местоположение.




Смята се, че корените на базара са от времето на Мартин Лутер, бащата на Реформацията, когато възниква традицията да се правят подаръци на децата за Рождество. Днес коледният базар в Нюрнберг е особено горд, че подкрепя местните занаяти и не допуска продажбата на фабрично произведени коледни украшения. В 180-те дървени къщички се предлагат сувенири ръчна изработка от дърво и стъкло, свещи и играчки за елха.

Aufnahmen vom Nürnberger Christkinlesmarkt 2010 Aufnahmen vom Nürnberger Christkinlesmarkt 2010



Нюрнберг означава наденички, меденки и "Раушголденгел"


На Коледния базар в Нюрнберг могат де се купят най-красивите Раушголденгел - златни ангели от "шумолящо злато", описват от dw.com базара. Ангелските фигурки носят златни плисирани поли, а на гърбовете им са прикрепени огромни златисти крила. Те висят над всеки един от входовете на базара. Въпреки лекия бриз, който ги поклаща, не се чува шумолене. Защо тогава ги наричат златни ангели от "шумолящо злато"?

"Те се наричат така, защото всичко по тях, което е позлатено, в миналото се е произвеждало от много фино пресовани месингова ламарина. Месинговите листи се наричат още шумолящо злато. И ако пресованата месингова ламарина се разклати, се чува много тихо шумолене." Младият продавач на ангелските фигури си знае занаята. Семейството му държи коледния щанд от 75 години насам.

Малко по-надолу се продават Нюрнбергски наденички. Продавачът е на коледния базар от повече от 40 години. От пържените наденичики върху скарата се издигат вкусно ухаещи облаци дим, които примамват посетителите и им обещават пикантна наслада. Собственикът на щанда разказва как трябва да изглеждат истинските Нюрнбергски наденички: "Нюрнбергските наденички са между 7 и 9 сантиментра дълги, тежат между 21 и 26 грама. Направени са от свинско месо без тлъстини, добавят им се сол, подправки и риган." A как са най-вкусни? "С горчица или в хлебче с кисело зеле."

Мирисът на грил се примесва с плодовия аромат на греяното вино. Във всеки ъгъл на базара са застанали хора с чаши горещо вино, от които се издига фина пара. Те се сгряват с винцето и разговарят на висок глас.

Деликатното ухание на нюрнбергските меденки също се усеща. Щандовете на продавачите на меденки са препълнени сразлични по големина и форма сладкиши. Екзотични подправки и ядки придават на нюрнбергските меденки неповторим вкус. Кой е любимият сорт на посетителите на Нюрнбергския коледен базар: "Меденките на Елиза с натурален шоколад са най-продаваните. Меденките на Елиза са запазена марка. Те са най-вкусните, защото са направени с много малко брашно. В меденките има още ядки, марципан, конфитюр."

Ето две рецепти, които може да проготвите за Коледа:








Lebkuchen Nürnberger - много ароматни и невероятно вкусни!






Традиция е преди Коледа в района на Нюрнберг да се приготвят тези сладки, известни в цяла Германия под името Lebkuchen Nürnberger Art, защото хем са меденки, хем няма мед в тестото. Другото отличаващо ги е използването на бисквитени хартийки за подложка и течното тесто /малко по-гъсто от тесто за кекс/.


Lebkuchen Cake




Lebkuchen Cake - кейк с вкус и аромат на карамфил, джинджифил и канела, в компанията на шоколад, ядки и със сладко от портокалови корички за аромат, по-богат вкус и разкош




0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.