Преди Коледа цяла Германия се превръща в един огромен Коледен базар. На всеки площад, на всяко по-широко място из улиците, общините са дали разрешение за пиене на греяно вино, за ядене на вурстчета и за продажба на ръчно направени подаръци. Една от най-търсените работи като временна заетост е продавач на Коледен базар.

Една от най-големите атракции за местните хора и за милионите туристи е посещение на Коледен базар. Дори туристическите компании предлагат специални енодневни или двудневни турове до градовете, в които традиционно коледните базари са най-пищни и с най-дълга традиция.

Медиите за пореден път направиха класация на най-интересните и дори екзотични за консервативните германци коледни базари. Те са и най-посещаваните Дрезден, Хайделберг, Бремен, Хамбург, Майнц. В Берлин сред фаворитите е базарът на Потсдамер плац. На този пазар може да се намери за всекиго по нещо. Греяното вино се продава в специални чаши за пунш срещу 6,50 евро. Като си изпиете виното и си върнете чашата, ще получите 3 евро, иначе можете да си я запазите като свиден спомен.

Коледа в Германия 5Коледа в Германия 4Коледа в Германия 3Коледа в Германия 2Коледа в Германия 1

 

снимки в Кьолн Германия, Милена Ангелова