Хомеопатията е псевдонаучна?

Хомеопатията е псевдонаучна?

Руски учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна


Руски учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна. Те предлагат да се изтеглят хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и да се създават пречки за рекламирането им, пише БГНЕС.
Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в противоречие с известните химични, физични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност, твърдят учените.
Хомеопатията възниква в епохата, когато най-основните представи на химията и биологията за свойствата на молекулите не са били все още общоприети. Някои учени са смятали, че материята е безкрайно делима и затова за тях е имало смисъл да се говори за разтваряне до всяка степен.
В меморандум се предлага на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за оттегли съответните препарати от употреба в държавните клиники, Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях, а аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на купувачите.
От здравното ведомство са обещали да разгледат доводите, изложени в писмото и да дадат отговор по същество, след като меморандумът влезе в министерството.


В Русия са регистрирани 1,8 хиляди хомеопатични препарата и 28 компании-производителки, а през 2016 г. в аптеките в страната са продадени 21,8 милиона опаковки хомеопатични лекарства за 7,32 милиарда рубли (над 224 милиона лева)

Няма доказателства, че действа Федералната комисия по търговия на САЩ нареди на производителите и търговци на хомеопатични лекарства да сложат етикети с надписи: „Няма доказателства, че този продукт действа“ и „Твърденията за този продукт се основават единствено на теориите за хомеопатията от XVIII век, които не се приемат от повечето съвременни медицински специалисти“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.