Федералната комисия по търговия на САЩ нареди на производителите и търговци на хомеопатични лекарства да сложат етикети с надписи: „Няма доказателства, че този продукт действа“ и „Твърденията за този продукт се основават единствено на теориите за хомеопатията от XVIII век, които не се приемат от повечето съвременни медицински специалисти“.


Кратка история на хомеопатията


Проучвания на агенцията по храните и лекарствата показват, че предупрежденията на FDA не променят навиците или убежденията на хората. Още повече, че привържениците на хомеопатията и без това не вярват на традиционната медицина и едва ли ще спрат да употребяват подобни продукти заради предупредителните надписи.

Разработен в края на 18 век от немския лекар Самуел Ханеман, хомеопатичният подход се изгражда върху принципа, че „подобното лекува подобно“. Хомеопатичните продукти са разредени в пропорции, в които често дори не се съдържат молекули от изходното лекарство и на практика са безвредни.

Пазарът на хомеопатични лекарства в САЩ е на стойност 3 милиарда долара според проучване от преди 9 години. Оттогава е нараснал още.

Помага ли Хомеопатията? Лечението с хомеопатия не само, че не е ефикасно, но дори може да причини непоправими вреди, обяви Националният съвет по здравеопазване в Австралия.