Ден на бездомните животни

Ден на бездомните животни

Спасяването на едно животно няма да промени света, но светът за него ще се промени завинаги.


Международен ден на бездомните животни – Отбелязва се от 1992 г. през третата събота на м. август в САЩ и в близо 20 други държави по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR)


4 април - световен ден на бездомните животни

Международният ден на бездомните животни е повод. Повод да се поговори за проблема, да се направи равносметка, да се припомнят съветите за това как да реагираме, когато видим страдащо или агресивно животно на улицата.

Информация по темата е на от една от големите организации, ангажирани със съдбите на бездомните животни в България - фондация "Четири лапи".

Откакто през 2007 г. започват да се правят преброявания на бездомните кучета в големите градове, статистиката показва стабилна тенденция на намаляване на числото. Три пъти е намалял броят на скитащите се кучета из столицата - от над 11 300 преди 10 години на 3800 в края на 2015 г., когато е последното преброяване за София, показват данните на "Четири лапи" и "Екоравновесие".

Според Христина Петрова, координатор проекти за деца и подрастващи в "Четири лапи", тенденцията е съвкупност от няколко фактора. В София конкретно - новият голям приют на "Екоравновесие" и високият дял кастрирани животни - над 60% от популацията. Наблюдава се също и като цяло по-отговорно отношение от собствениците, за което пък може би помага и по-масовото чипиране, понеже с чипа лесно се идентифицира и намира собственикът на животното, ако е оставено на улицата, посочва тя. Но проблемът няма как да се реши от раз, допълва тя.
Каквото и да казват от фондациите – факт е, че в Борисовата градина има улични кучета (около езерото с лилиите) Нещо, което в друга европейска столица едва ли може да се види

Въпреки напредъка в решаването на проблема с бездомните животни, "Четири лапи" все още доста често получават сигнали за глутници кучета и агресивни животни, застрашаващи безопасността на хората.

"Агресивно животно със сигурност не може да остане на улицата. Най-честата практика е то да бъде прибрано в приют, където се анализира поведението му и причините за него и дали са обратими. Всички граждани могат да се обръщат към отдел "Екология" на съответната община, който работи по проблемите с бездомните животни. Местният еколог на всяка община трябва да знае какви мерки се предприемат и къде може да се прибере това животно.

Иначе няма точна рецепта как да постъпи човек, ако се окаже обграден от глутница кучета. "Най-лошият вариант е да тръгнеш панически да бягаш, защото това ще провокира много повече вниманието и агресията на животните", казва координаторът от "Четири лапи". "Може да се опиташ да отклониш вниманието им като им подхвърлиш нещо надалеч, дори да не е храна, но да ги разсее за достатъчно време, че да се скриеш в някой вход или да се отдалечиш", предлага тя. По думите й бездомните кучета, дори да не изглеждат агресивни, могат да се провокират от различни неща, затова трябва да се внимава, особено ако сте излезли на разходка с деца.

Проблем е увеличаващата се популация от улични котки.

Едва ли ятата от огромни черни грачещи птици (свраки или врани) в Борисовата градина са приятна гледка за някого. В студен зимен ден могат да те накарат да се чувстваш като във филм на Хичкок.

Отново към общината или към някоя от организациите, посветени на тези проблеми, хората могат да се обърнат за съвет или за да подадат сигнал и ако видят бедстващо или болно животно на улицата. В София и част от големите градове функционират безплатни ветеринарни клиники за бездомните пациенти.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.