Нощта на 30 април срещи 1 май може да бъде наречена нощ на вещиците. Това е Валпургиева нощ. Идва от традициите на Германия и Скандинавия.

В германската митология това е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на Света Валпургия на върха на планината, и се опитват да попречат на идването на пролетта.

Почитането на Валбори със силата на викингските обичаи по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ.

Исторически погледнато Валпургиевата нощ е възникнала като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в името на настъпващата пролет. Първоначално древните викингски обичаи на плодородието са били провеждани около 30 април и поради съвпадението на канонизирането на Валбори, празненствата приемат нова форма.

В Германия празникът е изключително популярен и събира туристи и гости от цялата страна на невероятен огнен, изпълнен с много емоции и близък до нашите представи за нестинарството празник. Той продължава цяла нощ с много огнени атракции, изпълнения на професионални артисти и ентусиазирани любители.

Валпурга е била племенница на Свети Бонифаций, а според легендата - и дъщеря на саксонския принц Свети Ричард, заедно със своите братя достига до Франкония. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хайденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. Денят, в който тя умира – 25 февруари - все още носи името ѝ в католическия календар. Канонизирана е за светица на 1 май същата година и това е датата, която носи нейното име в шведския календар.

В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили (великото сборище) се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

veshtica
Снимката е направена в Будапеща. Композицията се намира върху покрива на един хотел, който е близо до площада на Героите, голяма е и може да се види от далеч. Не знам дали авторът е имал в предвид вещица или момиче


Думата Вещица идва от прилагателното „вещ“, този, който знае и умее - това е човек, надарен със специални умения. В мъжки род се нарича вещер.

След гоненията на вещиците в Средновековието, днес представата за вещиците много по-различно от това в миналото. Не е задължително да са  грозни или да носят големи черни, островърхи шапки. Днес представата за вещиците е, че са красиви, изглеждат като всяка нормална жена, живеят нормален живот и не всяка притежава всички сили, всяка има различна сила в себе си, в която е най-добра, само една от тях на всеки 100 години има всички сили, и бива избирана за нещо като тяхна кралица.

Вие вярвате ли в добрите вещици? Искало ли ви се е понякога да имате умения на вещица?