Интересно за вещиците

Интересно за вещиците
Когато бях в гимназията прочетох, че думата вещица идва от вещина, знание, опит… та тогава дори имаше романтичен период, в който исках да бъда веща жена. Години след това четях романите за Хари Потър и днес продължавам да вярвам в добрата магия.
Това са няколко любопитни факти за вещиците събрани по случай Хелуин от в. "Дейли експрес"

1. Смята се, че вечерта на Хелоуин вещиците яхват метлите и се отдават на пакости преди Деня на Вси Светии.

2. Думата "вещица" е от саксонски произход.

3. В Саудитска Арабия вещерството и магьосничеството все още могат да бъдат наказани със смърт.

4. През 16-и и 17-и век в Европа около 60 000 са умъртвени заради вещерство.

5. Матю Хопкинс (около 1620-1647) е виден английски ловец на вещици, заемащ поста генерал-вещицонамирач. Той и сътрудниците му са получавали заплащане в размер на 5 паунда за намерена вещица.veshtica pixСмята се, че вечерта на Хелоуин вещиците яхват метлите и се отдават на пакости преди Деня на Вси Светии 


6. Последните набедени за вещици и обесени във Великобритания през 1716 г. са Мери Хикс и 9-годишната ѝ дъщеря Елизабет, последната в Шотландия е Джанет Хорн през 1727 г.

7. През 2008 г. съд в Швейцария реабилитира Ана Голди - последната набедена за вещица в Европа, обезглавена през 1782 г.

8. В Англия осъдените за вещерство са били обезглавявани, в Шотландия и останалата част на Европа - изгаряни на клада, понякога след като са били удушени.

9. Деветнадесет души, повечето от които жени, са обесени за вещерство в Сейлъм, Масачузетс, през 1692 г. Все още не е известно къде са погребани екзекутираните.

10. В шекспировата пиеса "Макбет" само една от трите вещици е назована по име - Хеката.

11. В древногръцката митология богинята Хеката е смятана за покровителка на вещерството.

Нощ на вещиците


В германската митология това е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на деня на Света Валпургия на върха на планината, и се опитват да попречат на идването на пролетта

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.