5 опасения, които пречат на пълноценния живот


Всички имаме някакви страхове, които ни пречат да живеем пълноценно и щастливо и да се развиваме като личности. Независимо дали те са основателни и породени от неприятен натрупан опит, или са плод на ниско самочувствие, страховете са като рака - множат се и стават по-големи от нас. Ето и някои от най-често срещаните опасения, на които ставаме жертва:


1. Страх да не сгрешим Грешките са абсолютно неизбежни. Ако сте като мен, сигурно правите гафове по няколко пъти на ден, в което няма нищо лошо. Все пак се учим от грешките си, те ни помагат да израстваме. Никой не е излязъл от лабиринта, без да попадне в поне две задънени алеи. Затова преглътнете този ужас и продължете напред.


2. Страх, че сме прекалено странни Какво изобщо значи да си „нормален”? Ако питате мен, нормалното е скучно. И какво толкова, ако хората ви смятат за странни? Едно от най-важните и красиви неща, на които сме способни като човешки същества, е да бъдем себе си. Не се страхувайте да се държите естествено. Ако околните ви смятат за чудак, може би сте в грешната компания.


3. Страх от това, да имате ценности Всички имаме някакви убеждения, били те религиозни, културни или придобити в следствие на натрупан опит. Те обхващат всичко – от начина, по който се държим с околните, до това, как се чувстваме в резултат от действията си. Независимо от убежденията ви, не бива да се страхувате, че ги имате. Ако искате да вярвате, че щъркелите носят децата, така да бъде. Просто имайте предвид, че и околните имат определени ценности и убеждения, които трябва да уважавате също толкова, колкото искате да бъдат уважавани вашите. Ако нещо ви смущава, не се притеснявайте да говорите. Има разлика между това, да изразите мнението си, и това, да съдите.


4. Страх да не бъдете осъдени Приемете, че все някога някой ще ви осъди, независимо къде сте и какво правите. Това е все едно да се боите от дъжда. Когато се примирите с факта, че хората неизбежно ще ви съдят, независимо от думите и действията ви, ще се чувствате по-свободни да бъдете себе си. В действителност, да се отърсите от страха от критика е едно от най-освобождаващите неща, на които сте способни.


5. Страх да използвате интуицията си Интуицията е инструмент, които се развива с течение на времето и с трупането на опит. Не се страхувайте да й се доверявате, защото в някое тъмно кътче на ума ви се крие научен урок, който може да ви бъде полезен. Понякога интуицията може да ви се струва нерационална, но това е напълно нормално. Каква е алтернативата? Да премисляте и анализирате всеки аспект от живота си отново и отново? Доверете се на гласчето в главата си. То знае за какво говори.


Освободете се от страха и от нещата, които пречат на пълноценния ви живот и щастието ви. Веднъж се живее – уверете се, че си изкарвате весело!


Джъстин Гамил, писател, за IHeartIntelligence.com


strahove 1