На 11 юни е празникът  на св. Богородица - Достойно ест


Атонските летописи разказват, че през 982 г. в една българска килия към манастира „Пантократор“ се случило чудо. Монахът, който бил отдаден на усамотение в килията получил чрез видение няколко стиха „Достойно естъ яко блажити тя Богородицу“. В памет на това събитие килията носи и до днес името „Достойно ест“. Текстът е включен в богослужението, създадена е нарочна иконография — вариант на Елеуса, но за разлика от класическите изображения, Богородица и Христос се изобразяват гледащи в една посока, докато при класическите изображения на този иконографски тип, малкият Иисус обикновено гледа майка си.
bogorodica dostojno 1

Богородичен химн

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.

Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу,
присноблаженную и пренепорочную и Матерь Бога нашего.
Честнейшую Херувим
и славнейшую без сравнения Серафим,
без истления Бога Слова рождшую,
сущую Богородицу Тя величаем.

Песнопението “Достойно есть” възпява Божията майка в литургия на III вселенски събор в Ефес, който постановил да се величае Дева Мария като Богородица.
на 11 юни православният свят празнува чудо, станало на Атон през 982 година.

В една от келиите живеели двама монаси -­ старец и млад послушник. Веднъж, докато старецът бил на бдение в Карея, в келията дошъл непознат посетител. Младият домакин го поканил и когато започнали заедно да изпълняват утринното последование, се случило чудото. В момента, в който дошло ред да се изпълни песнопението "По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите" за възхвала на Божията майка, непознатият с ангелски глас запял ново начало: "Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог”, а иконата на Света Богородица в келията засияла. Младият домакин се удивил, защото никога преди не бил чувал тази песен и помолил гостът да я запише. Нямало обаче мастило и хартия. Непознатият поискал една каменна плоча и върху нея, само с ръка, сакаш пише върху восък, записал думите на песента, като заръчал: “Отсега нататък така пейте всички православни!” След това изведнъж станал невидим. Плочата с издълбаните в нея думи била изследвана, чудото - разказано многократно, а иконата, пред която то се случило, била нарецена Достойно есть. Песнопението е включено в Светата литургия и до днес се изпълнява в целия православен свят.


Освен на 11 юни иконата Достойно ест се почита с особена тържественост и на втория ден на Великден, когато представители на всички светогорски обители изнасят с литийно шествие Богородичния образ.