Дева Мария от Гуадалупе

Дева Мария от Гуадалупе
На 12 декември Католическа църква отбелязва Обявление на образа на Дева Мария в Гуадалупе - най-големия санктуариум за почит на Божията майка в света – средно 12 милиона пилигрими годишно

Virgen_de_guadalupe
Дева Мария от Гуадалупе е национален храм на Мексико. Мястото е свято заради предание, в което се разказва как Дева Мария се явила на местен човек и за да послушат думите й, предадени чрез него, изпратила послание под формата на неин образ върху дрехата на мъжа!

Храмът е построен в близост до хълма Tepeyac, защото се смята, че именно тук Дева Мария от Гуадалупе се появила на Свети Хуан Диего Куахтлатоацин.
Хуан Диего Куахтлатоацин, роден и живял в Мексико в края на 15-ти, началото на 16-ти век, е първият римокатолически местен светец от Северна и Южна Америка. Твърди се, че той е получил видението на Дева Мария през декември 1531 г.
В базиликата Гуадалупе се съхранява мантията, на която се появил образа на Дева Мария като доказателство за автентичността на виденията и нейните послания. Този плащ и преданието стават причина базиликата Гуадалупе да се превърне в най-големия световен център за поклонение на католиците, посещаван от милиони посетители годишно.

Хуан Диего не е бил нито богат, нито влиятелен човек.
Дева Мария му се е явила в зори като Богородица и заповядала на Хуан Диего да поиска от епископа да издигне параклис в нейната чест, за да може да облекчи страданието на всички, които я призовават в нужда. Епископът поискал знак, който да докаже, че това наистина е небесно послание. Дева Мария заръчала на Хуан Диего да се изкачи на хълма и да набере от цветята, които растат там.

Virgen_de_guadalupe pix 1
По чудо, Хуан Диего намерил изобилие от цветя, които неочаквано били разцъфтели по скалистия склон, където обикновено растели само кактуси и трева. Използвайки мантията си като чувал, той се върнал при Богородица, а тя подредила цветята и му казала да ги отнесе на епископа. Като влиза при епископа по-късно същия ден, Хуан Диего разгърнал мантията си и цветята се разпилели на пода. В този миг епископът видял върху мантията отпечатъка на образа на Дева Мария.

Virgen_de_guadalupe pix

От този миг започват чудесата на Дева Мария от Гуадалупе.



Санктуариум е свято място, в което е издигнат храм за богомолците. Той е обект на постоянни пилигримства. Понятието се използва най-вече в католическата църква и е свързано с култа към Иисус Христос и Дева Мария, както и с обявлението на различни светии.
Свети места, санктуариуми, свързани с култа към Дева Мария: Мексико сити (12 млн. души годишно), Лурд, Франция (6 млн.), Фатима, Португалия (5 млн.), Ясна гура в Ченстохова, Полша (4 млн.) и др.
(в личен план - интересът е след като в Барселона разбрах колко много хора говорят испански, колко голяма е испаноезичната култура и плановете за велопреход по пътя на пилигримите. За Мексико - далече е!, но знае човек къде водят пътищата, ако има възможност да пътува (време и финансова)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.