Парите влияят на изневярата

Парите влияят на изневярата

Парите влияят на изневярата


Социолози обясниха влиянието на парите върху изневерите


Парите са една от най-значимите причини за изневерите, твърдят американски социолози. Колкото повече мъжът зависи финансово от жена си, толкова по-вероятно е да й изневери.

В какво се крият мотивите за женската изневяра?

Социологът Кристин Мунш  е проучила данните за 2750 двойки на възраст 18-32 години  в САЩ за периода 2001-2011 г.  Оказало се, че финансово зависимите мъже изневеряват на жените си в 15% от случаите.

Сексът извън брака позволява на мъжете, чиято финансова самостоятелност е под въпрос, да отстояват себе си. Лишени от ролята си на „глава на семейството”, те доказват мъжествеността си по други културно известни начини – като съблазняват други жени,  смятат социолозите. Според Мунш има и още по-цинични мотиви – чрез изневярата мъжете в по-слаба позиция „наказват” съпругите си за техния успех в работата.

При жените тенденцията е точно обратната. Когато жената носи приходите в семейството,  тя е най-малко склонна да изневерява. Вероятно за нея ролята на глава на семейството е достатъчното предизвикателство към общественото клише за семейния живот и затова няма потребност да  отправя предизвикателство и с изневяра, смята Мунш.

Най-рядко изневеряват мъжете, които печелят няколко пъти повече от жените си – например около 70% от доходите в семейството.

Съпрузите, които осигуряват всички доходи вкъщи, обаче също са склонни да изневеряват – те знаят, че жените им няма да ги зарежат и мислят, че могат да имат любовници безнаказано. Точно такива са изневерите сред знаменитостите, които най-често попадат в жълтите хроники на медиите, смята Мунш.

Източник: списание American Sociological Review

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.