Последната книга на Тери Пратчет излезе на пазара


Последният роман на Тери Пратчет беше пуснат на пазара, почти шест месеца след смъртта му, на 26 август 2015 г.
"Короната на овчаря" (The Shepherd's Crown) беше пусната в продажба в полунощ във Великобритания, предаде Би Би Си.

The Shepherd's CrownМисли на Тери ПратчетФенове на автора се събраха за среднощните продажби в магазините в Лондон, Оксфорд и Нюкасъл. Много магазини обявиха, че ще отворят по-рано от обичайното в четвъртък заради високия интерес към книгата.
Публикуването на последната книга на Пратчет ще бъде емоционален момент за много фенове. Една книжарница в Пърт, Австралия, обяви, че ще раздава безплатен пакет носни кърпички на всеки клиент, "защото това наистина е сбогом".
Сър Тери почина на 66-годишна възраст през март, осем години след като беше диагностициран с болестта на Алцхаймер.
Книгите от серията за Света на Диска, която започна като пародия на фентъзи романите и бързо се превърна в сатира на съвременния свят, се радват на огромна популярност по света.
Беше трудно за Тери да завърши книгата, защото здравето му се влоши много през последната година, но той все още се наслаждаваше на писането, заяви един от близките на Пратчет Роб Уилкинс пред Би Би Си.

Книгата е била завършена на 90%, когато писателят е трябвало да престане да работи върху нея заради здравето си.
Той не успя да я изпипа както му се искаше и имаше няколко идеи, които искаше да доразвие, но това така и не се случи, разказва Уилкинс.Информацията е на "Дневник"