Книгите за Хари Потър ни правят по-добри

Книгите за Хари Потър ни правят по-добри

Четенето на книгите за Хари Потър
прави хората по-добри


Четенето на книгите за Хари Потър прави хората по-добри, показва изследване, публикувано в официалното издание на американската Психологическа асоциация, пише в. „Метро“.

Възрастните и децата са омагьосани от книгите Джоан К. Роулинг. Децата, които ги четат и се идентифицират с Хари Потър, са по-непредубедени и за тях е по-малко вероятно да подхождат с предразсъдъци към малцинствени групи в обществото. Романите са посветени на приятелството и морала, като в същото време са класическа приказка за битката между доброто и злото. Проучването е проведено сред три различни групи от деца и юноши на възраст над 10 години, предаде БТА. Във всяка от тях участниците, които разбират и могата да дискутират по-сложните теми в книгите, са били по-склонни да съчувстват на малцинства в тежко положение или на маргинализирани групи (като имигрантите).

Има много социални въпроси, засегнати в романите, които имат еквивалент в историята на нашия свят. В тях има маргинализирани и потиснати групи на магически същества, каквито са великаните и кентаврите. Изрази като „чистокръвен“ и „мътнород“ правят асоциация с нацистка Германия, както и с всяка страна или режим, които са наложили кастова система.

Идентифицирането с Хари е показателно за това да приемаме другите такива, каквито са, твърдят изследователите. Той няма ума на Хърмаяни, нито визията на класически супергерой. Обаче се отнася към всеки като към равен, вероятно защото знае също толкова добре какво е другите да се отнасят лошо към него. Добротата и приемането на другите го правят герой не по-малко от неговите дела. Хари Потър вдъхновява порасналите си читатели да бъдат герои, доколкото е възможно.

PS: Книгите за Хари Потър имат голямо място в порастването на моите вече големи деца. В началото на декември 2017 г. си говорихме със сина, че дементорите - това са нашите собствени страхове на които не трябва да се даваме, защото може да изпаднем в депрсия и да не сме полезни и на себе си.

Това е рецепта за домашни бисквити вземата от книгите за Хари Потър. Може и на вас да ви хареса и да я направите заедно с децата си.

biskviti harry potter
Бисквити Хари Потър Рецептата е лесна и може да я приготвите заедно с вашите деца. Историята за героя, приготвянето заедно ще ги направи много вкусни за тях.



„Нощта на книгите за Хари Потър“


През 2017 г. за трета поредна година светът ще се потопи в магията на невероятните истории на Дж. К. Роулинг в рамките на „Нощта на книгите за Хари Потър“, която по традиция е на 2-и срещу 3-и февруари. Сред основните цели на кампанията е магията на книгите да се предаде на следващото поколение читатели.
Магьосници и мъгъли ще могат тази нощ да се впуснат в тематични игри, предизвикателства и състезания, както и да си припомнят любими откъси от книгите, да участват в конкурс за костюми на герои от поредицата и да проверят познанията си за вълшебния свят на „момчето, което оживя”.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.