Нощ на Самоводската чаршия


Ревю на народни носии в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново


За четвърти път във Велико Търново се провежа Нощ на Самоводската чаршия. Събитието се организира на 19 септември 2015 г. от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще даде началото на програмата на община Велико Търново за отбелязване на 107-та годишнина от обявяване независимостта на България.

Празникът на Улицата на занаятите ще бъде с етно и ретро привкус и ще покаже съчетанието на минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.

nosii vt
Част от участниците в етно ревюто Снимка: Катя Чорова, БНР

Същинската Нощ на Самоводската чаршия ще продължи от 18,00 до 23,00 часа. В дефилето ще могат да се видят над 60 женски и детски костюма от всички етнографски области на страната, част някои на повече от 130 години. Литаци от Трънския и Брезнишки край, саи от Кюстендилско, сукмани от Самоковско, Шоплука, Сливенския, Ямболския, Старозагорския край, костюми от Добруджа, Скопска Блатия, Източните Родопи, Видинско, Троянско, Ловешко, Тракия и традиционни облека от региона ще покажат красотата и магията на българските народни носии.

nosia zheravna

Как са правени уникалните шевици, колани и украси на дрехите ще демонстрират членовете на Работилница „Седянка“.

В съботната вечер Улицата на занаятите ще бъде осветена от факли и фенери, всичките 16 работилници ще бъдат отворени, а майсторите ще демонстрират своите умения на любопитните посетители. Свое място ще имат и занимаващите се с приложни изкуства, които ще покажат на Самоводската чаршия авторски бижута и аксесоари. Празникът ще бъде допълнен  с арт инсталации и ретро фото  а в заведенията  ще се предлагат десерти по стари търновски рецепти.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България.

снимка Жеравна 2014 - фестивал на носията, Иван Негревски