Всичко е валс

Всичко е валс

За Нова година центърът на Виена се превръща в огромна бална зала


От 14.00 ч. следобед до 2:00 часа. през нощта от площада пред катедралата "Свети Стефан" започва т.нар. Новогодишна пътека, където на 11 сцени виенчани и гостите на града могат да гледат различни музикални и забавни програми. Музика има за всеки вкус - рок, поп, соул, блус, диско. Не липсва класическа музика и джаз, както и специално подготвени програми за най-малките.

На централната улица "Грабен", от 14:00 часа, танцовите училища предлагат безплатни курсове за валс - традиция, която се ползва с голяма популярност сред местните и гостите на града.

Друга традиция е свързана с оперетата на Йохан Щраус "Прилепът". Това е представлението, с което Виенската държавна опера завършва и започва годината. На 31 декември от 19.00 ч. на огромен екран, монтиран върху стената на операта на площад "Херберт фон Караян", всички желаещи, които нямат билет, могат да гледат представлението на живо.

Кулминацията на нощта е естествено в полунощ. Тогава от катедралата „Свети Стефан“ се носи камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. Веднага след това прозвучава изразът "Всичко е валс!", който дава началото на танците на всеки виенски бал. Около 600 000 души по улиците на австрийската столица посрещат Новата година във вихъра на танца . Първият валс е "На хубавия син Дунав", който звучи на фона на празничните фойерверки.

Новата година във Виена започва с традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, който се излъчва в над 70 страни по света от Златната зала „Музикферайн“.

В новогодишната нощ по централните улици на Виена 70 ресторанта предлагат на открито кулинарни изкушения за всеки вкус. Естествено не липсват задължителните за австрийската столица сладки понички, горещ пунш и искрящо шампанско.

Кратка история на виенския валс


През февруари 2017 г. се навършиха 150 години от първото изпълнение на сцена на произведението на Йохан Щраус-син, „На хубавия син Дунав“, който е и най-емблематичният виенски валс.


Виенският Щраус Оркестра през декември 2017 има концерти в България


Виенският Щраус Оркестра използва този повод и кандидатства пред ЮНЕСКО за включване на виенския валс в Списъка на световното културно наследство. Кандидатурата бе подкрепена от "Австрийския музикален съвет" и от над 20 австрийски сдружения и организации за опазване на традициите.


На 9 ноември 2017  във Виена виенският валс официално бе обявен като част от Световното културно наследство


Валсът, като музика, танц или в песенна форма, се е превърнал в неизменна част от австрийската култура. Той е възприеман в известна степен като неофициален химн на Австрия и традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в зала „Музикферайн“, Виена, излъчван всяка година на живо по БНТ на 1-ви януари. С думите "Всичко е валс" се откриват виенските балове, а всяка сватба започва с валс на булката.

История на новогодишните концерти на Виенската филхармония


Историята на виенския валс е неразривно свързана и с историята на виенските балове. Баловете представляват продукт на една типично виенска смесица, тръгнала от традицията на обществените представления с танци във френския двор през ХIV век, доразвита по-късно в дворцовия церемониал на ХVIII в. и увенчана с революционната музика на Йохан Щраус и неговите съвременници-композитори. За да не лиши обикновените хора напълно от радостта на пъстрите развлечения, император Йозеф II (1765-1790 г.) отменя привилегията, единствено благородниците да могат да участват в баловете в двореца Хофбург.

След Виенския конгрес от 1814-15 г. се ражда балът като развлечение за широките маси. Като жест към простолюдието е и включването на виенския валс в програмата на баловете.

Първоначално виенският валс има репутацията на неморален танц, тъй като се танцува главно от младите, които не се страхуват от религиозните забрани и се наслаждават на неговата подвижност и свобода, бързото му темпо, плъзгащите и въртеливи движения, простиращи се в цялата зала. - едно весело, разкрепостено удоволствие в празнично-елегантна обстановка. С времето той се превръща в любимо развлечение на светската публика в цяла Австрия, а след това и в Европа.

Владетели, исторически обстоятелства и поколения се сменят, удоволствието от валса остава. Днес той е харесван по целия свят. Включен е като задължителен в танцовите първенства, при размер на музиката от около 180 удара в минута, с конкретен регламент за изпълняваните фигури, като Change Steps, Passing Changes, Hesitations, Hovers, Contra Check, Natural и Reverse Turns.

Снимки: Wiener Walzer I: ©Österreichisches Volksliedwerk, БНР

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.