Нова година с Виенската филхармония

Нова година с Виенската филхармония

Ако има нещо, което се е превърнало в традиция за Първият ден на Новата година това е концерта на Виенския филхармоничен концерт.

"Ако можех да си взема нещичко от най-младия ден на годината - познайте какво!
Парченце, такт, атмосфера от Виенския филхармоничен концерт!
Да ме сгрява, когато е студено, да ме облива с оптимизъм, когато го загубвам, да ме вдига когато падам, да ми дава кислород, когато простотията ме задушава...
Ако Виенската филхармония не идва при нас, то има българи, които са вече част от нея.


  • Албена Данаилова, концертмайстор от общо 4

  • Даниела Иванова, виола от общо 16

  • Петър Петров, дизайнер на костюмите на балетната трупа, която участва в "Студентската полка".


Това са млади и талантливи българи. Просто действат и стават все по-добри." Това е част от пост на мой познат в Facebook. От тук и идеята да разкажем.

petrov designerБългарин направи балетните костюми за Новогодишния концерт във Виена


Модната линия на младия българския дизайнер Петър Петров е на пазара от 2005 г.. Той е възпитаник на Университета за приложни изкуства във Виена, където решава да се установи и където продължава да работи.
650-годишнината на Виенския университет е поводът да го поканят да сътвори костюмите за балетната трупа, която има по традиция две изпълнения по време на телевизионното излъчване на Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Неговите костюми видяхме по време на "Студентска полка", заснета в залите и библиотеката на Университета.

Моята работа е да създавам съвременни колекции, които да се носят. За първи път създавам костюми за балет. Идеята ми беше да направя нещо модерно, да не е носталгично, да даде ново вдъхновение за тази музика, която се възприема повече като класическа. Идеята ни беше да наподобява униформи, в същото време да е свежо и съвременно, споделя дизайнерът.

vienna filharmonia
Зубин Мета по време на репетиция с Виенската филхармония за предстоящия концерт

Снимка: W. Hedenborg

Да посрещнем още една Нова година с Виенската филхармония и музиката на фамилия Щраус


Традициите са нещо прекрасно! Независимо дали се придържаме стриктно към тях, или демонстративно ги пренебрегваме, именно те, традициите, внасят онази необходима доза стабилност в живота ни, без която трудно бихме могли да оцелеем. А когато става дума за празници, присъствието им е направо задължително! Представете си само – какво би била Коледата без елха и подаръци, а Новата година – без шампанско и поздравления в дванайсетия час? Не че няма да ги има, но просто няма да е същото! Пък и колко останаха хубавите неща в живота ни, че доброволно да се лишаваме от тях?
В сърцето на Стара Европа отдавна са проумели тази истина и не само нямат никакво намерение да се отказват от традициите, а напротив – придържат се към тях по възможно най-красивия начин! Всяка година на Първи януари, точно по обед, Виена дава тон на света и той се настройва празнично! Музика, красота и искрящо веселие – два часа и половина, в които хората забравят за граници и различия и искрено вярват, че животът наистина може да бъде по-светъл и по-справедлив!
Започнал през 1939 година като средство за повдигане и утвърждаване на националния дух след анексирането на Австрия от Хитлеристка Германия, с течение на времето Новогодишният концерт на Виенската филхармония някак неусетно се превърна в един от символите на Новата година.


За видеото пропуснете 1-вата и последната минута, но това бе най-красивия клип, който открих

За 1 януари 2015 г. Виенските филхармоници, които по правило сами избират своя диригент, са поканили един особено любим за тях музикант: индиеца Зубин Мета, едно от най-уважаваните имена в света, почетен диригент на оперните театри в Милано, Виена, Монреал, Лос Анджелис и Ню Йорк. Това е петото участие в Новогодишния концерт на 77-годишния маестро (предишните му изяви бяха през 1990, 1995, 1998 и 2007), което автоматично го нарежда в списъка от големи диригенти, дирижирали този концерт най-често, веднага след Вили Босовски, Клеменс Краус и Лорин Маазел. Но има и още нещо – отношенията между родения в Бомбай Зубен Мета и Виенската филхармония не са просто „професионално сътрудничество”. Както ги определя самият диригент, те са „любовна връзка, продължила повече от 52 години”. Зубин Мета е учил във Виена от 1954 до 1957 г. и твърди, че макар да е израснал с класическата музика, именно тук за първи път е усетил нейния дух. „По онова време си мислех, че ушите ми ще експлодират” – спомня си той – „За мен това беше истинско откровение...”
Източник БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.