Виенската филхармония 2018

Виенската филхармония 2018

“Ако можех да си взема нещичко от най-младия ден на годината – познайте какво!
Парченце, такт, атмосфера от Виенския филхармоничен концерт!
Да ме сгрява, когато е студено, да ме облива с оптимизъм, когато го загубвам, да ме вдига когато падам, да ми дава кислород, когато простотията ме задушава…”


Традиция е в първия ден на Новата година виенските филхармоници да отправят своя поздрав към света с традиционния си концерт, излъчван от Виена.

2018  над 50 млн. зрители в повече от 90 страни ще гледат на живо концерта от златната зала "Музикферайн" под диригентската палка на Рикардо Мути, който за пети път ще дирижира емблематичния концерт.Маестро Мути е сред големите имена, които трайно си сътрудничат с Виенската филхармония. Съвместната творческа дейност на 76-годишния Мути с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. Той застава на диригентския пулт пред Виенската филхармония по цял свят повече от 500 пъти, а през 1993, 1997, 2000 и 2004 година дирижира Новогодишния концерт.

bty

В знак на признание, по случай 70-годишнината му през 2011 г, Мути е обявен за почетен член на Виенската филхармония


Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус.

История на новогодишните концерти на Виенската филхармония


На 1 януари 2018 г. освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, ще прозвучат и произведения на Франц фон Супе и Алфонс Цибулка. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав” и с „Радецки Марш”, при който публиката пляска в такт, а диригентът е с лице към публиката и дирижира аплодисментите. Организиран в началото с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, концертът отдавна се е превърнал в истинско събитие, което е подготвено до най-малкия детайл. Флоралната украса е фантастична и представлява удоволствие за всички сетива. Дълги години цветята пристигат от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии, които тази година доставят 30 000 стръка цветя за декорацията на Златната зала.

Wiener Philharmoniker 1

Неделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата. Както всяка година, и този път Австрийската обществена телевизия, която за 60-и път ще предава на живо концерта, е записала вече танците на солистите на балета при Виенската опера. През 2018 година се навършват 100 години от смъртта на австрийския архитект Ото Вагнер и 100 години от края на Австро-Унгарската империя. Местата, където са записани танците, са свързани именно с тези годишнини. Постановката е дело на италианския хореограф Давид Бомбана, а костюмите са на каталунския моделиер Джорди Родж . Кратки телевизионни репортажи ще напомнят за още два юбилея, които Австрия отбелязва през 2018 г. - 300-годишнината на порцелановата манифактура "Аугартен" и 650-годишнината от създаването на Австрийската национална библиотека. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е под мотото "Виенския модернизъм 1918-2018" и представлява музикално пътешествие из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век, когато са живели и творили и най-известните представители на Виенския модернизъм - Ото Вагнер, Густав Климт, Егон Шиле и Коломан Мозер. Всички те починали именно през 1918 г.

Цените на билетите за основния концерт на 1 януари са между 35 и 1090 евро, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември са между 20 и 800 евро. Въпреки високите цени желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено и само след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония от 2 януари до 28 февруари 2018 г.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.