Moulin Rouge


Има сгради,  имената на които са имена на цяла епоха, на начин на живот. Такава е и "Мулен руж"(Червената мелница) - световнопрочутото кабаре на площад "Пигал", люлка на френския канкан, обезсмъртен от четката на Тулуз-Лотрек.

"Мулен руж" е открит  на 6 октомври 1889 г. по случай първата световна изложба. И днес на 6 октомври 2015 г. става на 126 години. Мистингет, Ла Гулю, Мом Фромаж и Нини Патенлер са имената на някои от легендарните танцьорки, допринесли за славата му, които и до днес продължават да носят късмет на своите  наследнички.

Moulin Rouge 3

"Мулен руж"  е пълен на 97% 365 вечери в годината с по два спектакъла всяка вечер - в 21 и в 23 часа, събиращи публика от 1800 души, просто френският доайен на кабаретата не знае какво е криза.

Един от най-сниманите символи на Париж заедно с Айфеловата кула, замъка Версай и Дисниленд Париж, "Мулен руж" посреща 600 000 посетители годишно, половината от които са чуждестранни туристи, главно китайци, руснаци и американци. Годишният оборот за 2013 г.  на кабарето, в което работят 450 души, достигна 65 милиона евро.

Moulin Rouge 2

Всяка вечер магията се ражда отново в духа на голямата традиция и сред водопад от пера и дантели, възхвалявайки красотата на 60-те момичета на Дорис, танцьорките на "Мулен руж", представителки на 14 националности, които задължително трябва да имат балетно образование и ръст над 1,75 м. 20-те момчета на Дорис, които ги придружават на сцената,  заедно с десетината други артисти, акробати и жонгльори, трябва  да са високи поне 1,85 м. Няколко пъти годишно кастингите на "Мулен руж" привличат десетки кандидатки, строго подбирани от шефката на балета Жанет Фарао.

Moulin Rouge 5

"Мулен руж" отваря врати през 1889, годината на Световното  изложение. Много бързо кабарето се превръща във фокус на нощния  живот в Париж. Мистингет, Едит Пиаф, Морис Шьовалие, Ив Монтан, Лайза  Минели, Ела Фицджералд, Франк Синатра са пели на сцената на кабарето. "Мулен руж" черпи сили от историята си, която разказва за парижката бохема и Бел епок, от Френч канкан, който от самото  начало създаде реномето му, заявява Жан Жак Клерико, управител  на "Мулен руж", чиято фамилия дълги години е била собственик и на другото престижно парижко кабаре "Лидо".

Moulin Rouge 1