Забравете жестокия език към жените

Забравете жестокия език към жените

 Кампания в Норвегия припомня за вредите от жестокия език към жените


Тежка за гледане от родители и ученици, тази норвежка социална кампания събира внимание по света и има над 4 милиона прегледа в YouTube.

В центъра на вниманието е видео - кратък филм, в който дъщеря прави обръщение към баща си. Тя разказва честно и директно за деликатната тема на отношенията си с момчетата и колко груби са били те, а някои от тях дори и физически са я наранявали. Всичко това се корени в лошия език, който момчетата от малки чуват да се употребява за наричане на момичетата, в обидите към жените, залегнали в речника на бащите им, в опитите да се харесат на други момчета като се подиграват на определени момичета.

Макар повечето момчета и млади мъже всъщност вътрешно да знаят, че наричането на някое момиче с думи в смисъла на лека жена не означава, че тя в действителност е такава, има и хора сред тях, които успяват да повярват че обидите са верни и стават насилници на жени.

Кампанията обръща внимание на факта колко вредни са грозният език и обидните епитети, използвани от момчетата, за да наричат момичета. И как заради този език, превърнал се в действия, които нараняват жените, много хубави и добри момичета от добри семейства, с чудесно образование, стават дълбоко нещастни и жертви на насилие, заради срещите си с обиждащи ги и жестоки мъже.

Според СЗО, всяка трета жена по света в живота си е преживявала физическо или сексуално насилие, най-често от мъж партньор.

Кампанията е озаглавена "Скъпи татко". Тя е израборена за организацията Care Norway от агенция Schjaerven.

Предупреждаваме, видеото не е подходящо за гледане от всеки и оставя горчив вкус.


Източник: Adweek, на бг manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.