Защо в цял свят казва ОК?

Защо в цял свят казва ОК?
Няма езикова бариера на света, която да ограничи тълкуването на абревиатурата ОК. Всеки човек на земята е напълно наясно с този израз. В зависимост от разговора, той може да означава "всичко е ясно", "съгласен съм", "ще стане", "добре" и съответстващите му въпросителни вариации. Дори да говорите съвсем различни езици с някой срещу вас, с един въпрос и отговор "ОК" ще ви бъде ясно, че сте се разбрали напълно.

Но от къде точно идва това съкращение? Най-разпространените теории гласят че:

ОК - това е съкращение от “oll korrect”, неправилно изписано словосъчетанието "all correct” (“всичко е вярно”, “всичко е правилно”). Съкращението ОК е било популяризирано от бостънския вестник Boston Morning Post през 1840 г. По онова време е било модно неправилното изписване на думи и словосъчетания просто така, хумористично.

Според друга легенда такъв бил прякорът на кандидата за президент на САЩ - демократът Мартин ван Бюрен (който е управлявал САЩ от 1837 до 1841 г.). Според тази теория той бил наричан Old Kinderhook (по името на града, от който бил родом). А ОК са инициалите, образувани от това прозвище.

Така вече ОК ли е?

okay

Източник: LifeHack

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.