Настъпилата 2016 година е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни. От научна гледна точка може да е ясно, но мнозина свързват високосната година с различни суеверия и вярвания.

 

2016 godina

9 от най-интересните и разпространени  суеверия и вярвания за високосна година
  1. Не бива да сменяме работата си. Но ако все пак сме намерили нещо много подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем решение.

  2. Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно си създават ново семейство.

  3. Не е препоръчително да се сключва брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29 февруари и за целия месец май.

  4. Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.

  5. Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.

  6. На 29 февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и да правим други сериозни неща.

  7. Не бива да вземаме големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.

  8. Не бива да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти.

  9. Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. Те притежават също ясновидска дарба.източник: БТА, позовавайки се на rambler.ru.