10 навика, които ускоряват стареенето


Как остаряваме зависи много от генетиката, от това, което носим от ген. Но начинът ни на живот играе много важна роля. Това са 10 навика, които крадат от младостта ни. И никога не е късно да се откажем от тях.

1. Изключвате мазнините от храненето си.

Много хора, които се грижат за фигурата си, допускат тази грешка – изключват напълно мазнините от менюто си. Това е сигурен път към бързото набръчкване. Уверете се, че в режима ви на хранене присъстват зехтин и риба – те са източник на важните за организма омега 3 и 6 ненаситени мазнини.

2 Пиене със сламка

Когато свиете устни, за да смукнете течността, около устата ви се образуват бръчки. Ако това е навик, бръчките се задълбочават. По същия начин мимиките при пушенето се отразяват зле на кожата. Извън вредата от никотина и катрана.

  1. Спите на една страна


Когато спите на една страна или по корем, лицето ви потъва във възглавницата, което води до бръчки по бузите и под брадичката. Най-добрата поза за сън от гледна точка на младата кожа е по гръб

  1. Не внимавате за стойката си


Когато се изгърбваме, гръбнакът се изкривява, натоварва се неправилно и цялото излъчване на тялото е на състарен човек.

  1. Пазите се от слънцето само на плажа


Ултравиолетовите лъчи са главната причина за остаряването на кожата. Затова е задължително да подберете дневен крем с UV фактор. Дори когато времето е лошо и небето облачно – 80% от ултравиолетовите лъчи достигат до нас.

  1. Претопляте жилището


Отоплението изсушава въздуха. А кожата и косата имат нужда от влага и хидратация. Постарайте се да спите на хладно.

  1. Отказвате напълно сладкото


Щастието удължава живота и се отразява на външния вид. А сладките награди носят щастие, нали? Недейте напълно да се отказвате от шоколада и сладоледа, просто внимавайте с тях.

  1. Дълго гледане на телевизия


Един час, прекаран пред телевизора, съкращава живота с 22 минути. Това се отнася и за тези, чието ежедневие минава пред компютъра. На всеки половин час ставайте и се разхождайте.

  1. Лишавате се от сън


Възрастните хора имат нужда от 7 часа сън, а най-добре 8. Когато спим по-малко, тялото ни не може да се възстанови и неминуемо остарява по-бързо. Специалистите препоръчват да лягате в 22-23 часа вечер.

  1. Стрес от липса на организация


Хроничният стрес оказва влияние на клетъчно ниво на организма. Клетките не могат да се регенерират. А най-често стресът е причинен от липса на организация. Запомнете – не чакайте последния срок за работата си. Това с времето ще ви направи по-спокойни и щастливи.

източник: 10 привычек, которые ускоряют процесс старения, adme.ru, photo: pixalbay