Първата съвременна олимпиада

Първата съвременна олимпиада




На 6 април 2016 г. логото на официалната страница на Google, е в чест на годишнината на Олимпийските игри.

На 6 април 1896 г. в Атина са открити първите съвременни Олимпийски игри, след като биват забранени преди 1500 години от римския император Теодосий I. По време на първата подобна Олимпиада са присъствали над 60 хиляди души, които приветстват атлети от над 13 различни националности, като днес техния брой е много по-голям.

olimpiada google 1


Първоначално те са се провеждали на всеки четири години, за да отбележат подобаващо не само развитието на Римската империя, но и върхновния бог Зевс, като модерните Олимпийски игри са базирани на съвсем друга концепция. Постепенно тази идея придобива много по-мащабни размери, което се случва през миналия век, когато към спортовете са включени много нови летни и зимни дисциплини.

Първите модерни олимпийски игри се провеждат през 1896г. в Атина, а две олимпиади по-късно се решава, че и цветнокожи състезатели могат да участват в тях, което е фундаментална промяна на регламента. Много от традициите на древните игри от преди столетие се запазват и днес като например олимпийския огън, тържественото преминаване на атлетите по подиума и носенето на флаговете на отделните страни.



Athens_1896Плакат на първите Олимпийски игри, wikipedia









0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.