Уроци по лидерство от добрите родители

Уроци по лидерство от добрите родители

Уроци по лидерство от добрите родители!


Вярвам, че много от качествата, които ни правят добри родители, ни правят и велики лидери. За мнозина от нас ще е от полза да се вгледаме в  мама и татко и да вземем пример от тях как да ръководим екип и/или компания.

Ето 10 черти, които добрите родители и великите лидери споделят:

1. Личната сила е по-важна от властта на поста.

Ако някога сте се чували да крещите, „Защото съм ти майка/баща!”, знаете колко безполезна е властта, която ви носи позицията. Да, може да ви свърши работа в краткосрочен план, но в дългосрочен харизматичните и вдъхновяващи лидери са много по-влиятелни.

2. Инвестират в бъдещите успехи.

Като родител, когато забележите, че детето ви все още не може да ходи, не казвате „Ами, явно не му е писано”. Родителите непрекъснато инвестират в успехите на своите деца, напътстват ги, учат ги, плащат за уроци… великите лидери правят същото. Не приемат, че служителите им са статични, неспособни да се развиват и учат – затова инвестират време, подкрепа и менторство в тяхното усъвършенстване.

3. Поемат отговорност.

Като родител не можете да прехвърляте на друг отговорността за най-важната ви житейска задача - отглеждането на децата. Няма по-голям авторитет от вас, нито пък можете да отклоните вината. Добрият водач също носи отговорност за случващото се под негово ръководство.

4. Ценят честността и поемането на отговорност  

Родителите често смятат искреността за най-важна в семейната динамика, а лъжата – за най-непростимия грях – същото важи и за добрите лидери. Истинският водач няма да преиграе, когато член на екипа му съобщи лоша новина или си признае допусната грешка. Вместо това ще оцени честността и ще възнагради поемането на отговорност.

5. Те са извор на позитивизъм.

Колко пъти сте чували от майка си или баща си, „Всичко ще е наред”, когато нещо лошо се е случило в живота ви? Великите водачи са извор на позитивизъм дори в трудни времена. Това не значи да сте слепи за реалността, а да се стремите към оптимизъм при неблагоприятни обстоятелства.

6. Оценяват малките неща.

Родителите винаги пазят рисунките, лъскавите камъчета и интересните листа, които техните деца им подаряват. Те помнят спонтанните „Благодаря” и изненадващите прегръдки на площадката за игра. По същия начин, лидерите ценят малките жестове. Те забелязват и възнаграждават допълнителните усилия, които правят един служител добър, карайки го да се чувства значим и оценен.

7. Имат високи стандарти.

Майките и бащите искат наследниците им да се държат възпитано – дори другите деца на площадката да не са за пример. Истинските водачи също трябва да имат големи очаквания от своите подчинени. Това, че някой редовно си прави дълги обедни почивки или се преструва на болен, не прави подобно поведение допустимо – силните лидери са ясни и категорични по тези въпроси.

8. Хвалят повече, отколкото наказват.

Родителите, които винаги посочват грешките на отрочетата си или ги подценяват, не са добри родители. Мениджърите, които постъпват по този начин, не са никакви водачи. Вместо да започват всеки разговор с това, какво не е наред, истинските лидери първо хвалят и търсят положителното.

9. Следват страстта си.

Майките и бащите често поставят децата на първо място, над личните си желания и стремежи. Тяхната отдаденост на децата помага на цялото семейство да функционира. Великите водачи също трябва да изпитват страст към своята кауза – тя е заразна и може да изгради силна работна култура, която вдъхновява всеки член на екипа.

10. Вземат решения и мерки.

Както пиша по-горе, родителите са върховният авторитет. Затова ако те не могат да вземат решения и да предприемат действия, цялото семейство страда. Същото може да се каже и за лидерите – в противен случай страда цялата организация.

Бърнард Мар, писател, оратор и водещ бизнес експерт, за LinkedIn.com

Снимка: LifeHealthPro, на Бг manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.