Майка и дъщеря

Майка и дъщеря
Отговорността на майката е огромна, защото тя е тази, която би трябвало да разбира дъщеря си най-добре от всички - най-близкият й човек на света, най-добрата приятелка, жената-модел, която момичето да следва.
Как да не сбърка във възпитанието, как да бъде винаги в помощ, как да направи така, че да изгради доверие между двете? Ще се учудите колко трудно може да се окаже това, особено, когато детето стане на 11-12 години.
Може да се попита и така: от какво има нужда дъщерята, което единствено нейната майка може да й даде?

8 важни правила за всяка майка на момиче
От какво имат нужда дъщерите ни, което само ние можем да им дадем


1. Играйте с дъщеря си
Имате уникалната възможност отново да се върнете в детството и да поиграете на любимите момичешки игри – да возите кукли в количката, да ги повивате и приспивате в кукленското легло, да готвите обед на татко от пластмасови зеленчуци, да скачате на въже…
Съвместните игри сближават – неслучайно на тяхната основа са изградени повечето програми за тимбилдинг. А емоционалната близост е залог за хармонични отношения.

2. Възпитанието – без нерви, но категорично
Не ви се иска дъщеря ви да стане егоистка, или пък прекалено страхлива, нито да се забърква в неприятни истории с момчета или да се повлияе от лоши приятелки, с две думи – страхувате се как ще се развие момиченцето ви.
Затова се налага понякога да проявявате строгост и пределно ясно да обясните какво е добро и какво е лошо без да се нервирате и да назидавате. Пресичайте истериите, не се поддавайте на манипулации и говорете и на другите, които се грижат за детето – да не прекаляват с подаръците, с носенето на ръце и изобщо с разглезването. Възпитавайте момичето в самостоятелност и независимост.

3. Не пренасяйте своя опит на дъщеря си
Тя, разбира се, прилича неимоверно много на вас, но расте в съвсем друго време, в друга обстановка и с други родители. Освен това тя е съвършено уникална личност, затова забравете за своя опит, освен тези важни житейски уроци, които могат да я предпазят от опасности.
Например, ако вие сте плакали в детската градина и всеки ден са звънели на майка ви да ви прибира спешно, защото не искате да стоите там, не е задължително и с вашето момиченце да се случи така – на него може да му хареса и да ходи с радост на градина всяка сутрин.
Ако на 13 години сте изживели нещастна любов към някой ученик от горните класове, няма причина да вярвате, че точно така ще стане и с дъщеря ви. А ако се случи, това ще бъде друго момче, и може би ситуацията ще е съвсем различна – не мислете, че и детето ви ще бъде нещастно влюбено както е било с вас.
Затова помислете добре, преди да се забраните на дъщеря си да се пързаля с кънки, защото вие като малка сте си счупили крака по този начин. Или да не удовлетворите молбата й да кандидатства в музикално училище, защото на вас не ви е провървяло с цигулката.



4. Не разрушавайте доверието й
„Най-добрият начин да разберете, дали може да имате доверие на някого, е да му се доверите." Ърнест Хемингуей
А недоверието е най-разпространения проблем в отношенията между деца и родители. Именно затова идеалната майка е тази, на която можеш да кажеш всичко. Тя няма да ти се скара, няма да критикува, няма да се присмива на твоите чувства и мисли. Няма да сподели твоите тайни с никого. Ще ти съчувства, ще бъде винаги до теб и ще ти даде ценен съвет, ако я попиташ. От тази майка няма смисъл да криеш нищо.

5. Учете я да помага вкъщи
Хубаво е, когато бъдещата жена и майка обича да готви и го умее, дори да са съвсем прости ястия, да се грижи за чистотата и реда в дома, да може да зашие някое копче, да глади…
Разбира се, че можете да направите всичко това и сами, докато момиченцето ви гледа филм по телевизията. Но не е възпитателно, затова никога не отказвайте, ако дъщеря ви предложи да помогне, а я учете да помага в домакинската работа - дори да е за съвсем елементарни неща отрано – още от 2-3-годишна.
На тази възраст децата се стремят да подражават на големите във всичко и обичат да помагат.

6. Изградете й правилна нагласа към образа на идеалния мъж
Момичето от малко е хубаво да има правилна представа за това какъв е свестният мъж. Ако малкото дете мисли за баща си, брат си или по-големия си брат като за голям авторитет, не критикувайте пред нея този човек, не се изказвайте лошо за него.
Фрази като: „Не повтаряй моите грешки, не се свързвай с такива като твоя баща“ могат сериозно да травмират момичето. Направете обратното – подчертавайте неговите достойнства и положителни черни, като този идеален образ е близък с реалността. Защото, ако акцентирате на неговата перфектност, рискувате да възпитате принцеса, която цял живот ще чака своя принц на бял кон.

7. Не бъркайте ролите
Някои майки много държат да бъдат приятелки с дъщерите си и се стремят всячески към това – държат се детински, или водят момичето навсякъде със себе си.
Друга разпространена майчинска грешка е изискването момичето да разказва на майка си всички подробности от живота, дори незначителни детайли. Позволете на дъщеря си да си има своите тайни, които ще споделя само с приятелки и връстници, да си има свое хоби и пристрастия, лично пространство и време.
Ролята на майката е особена – тя не е само приятелка, но и учител, съветник... И смисленото е да се придържа към всички тях.

8. Поддържайте емоционален контакт
Проявите на родителска любов, грижа и подкрепа са важни за всички деца – и за момчета, и за момичета. Просто помнете това – дъщеря ви никога няма да забрави усмивките, нежността, целувките ви, следобедния сън заедно…

Автор: Надежда Зарочинцева, 8 главных правил для мамы девочки https://detstrana.ru/article/roditeli/psihologiya/8-glavnyh-pravil-dlya-mamy-devochki/
Адаптация на БГ Марина Атанасова за https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/8-vazhni-pravila-za-vsyaka-mayka-na-momiche

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.