Към средностатистическия мъж

Към средностатистическия мъж
Днес е 14-и февруари. Всяка година поздравявам влюбените. И пиещите. Днес ще направя друго. Ще се обърна към един български мъж. Не знам дали е средностатистически. Но има нужда… :)

Към средностатистическия мъж. От мъж


Да, точно така. Ей, ти, на теб ти говоря.

Правиш се на мъж. Разбираш от всичко.

От коли, от футбол, от техника, от политика, местна и световна, от МачкайГришо!, от бежанци и Тръмп, и от хиляди други изключително важни неща. Ама толкова важни, че са ти заели повечето време в живота. Та, да те питам само. Кога за последно си написал на своята жена/гадже/приятелка/любовница/любима нещо? Ама не да питаш какво ще ядете. А нещо мило. Например, че ти липсва. Или че я обичаш. Или че мислиш за нея. Нещо такова. Не си го правил скоро? Е, закършил си го. Защото, непознати приятелю мой, вече си тръгнал на зле. Вече си приел нещата за даденост и си започнал да се държиш зле. Да, точно така, държиш се зле. Не си ли се замислял, че докато ти я питаш какво ще ядете, някой друг й предлага да й приготви вечеря? Или че докато си сипваш биричка, някой друг й предлага студено бяло вино? Или че докато ти се оплакваш, че си изморен, някой друг й предлага да й разтрие краката, за да й отпочинат? Или че докато ти говориш само за своята работа, някой друг й предлага да й помогне с нейната?

Не си се замислял? Е, замисли се!
Замисли се, тя сигурно те обича, все пак е с теб. Засега. Но, ако горните ситуации се случват ден след ден, накрая ще й писне от теб. По-скоро от твоето нехайство. Да, тя е с теб, а ти си станал нехаен. Спрял си да правиш всичко, което я кара да се усмихва, което я кара да те иска, което я кара да е с теб. И тя ще спре. И ще си тръгне. И нали знаеш какво остава след това? Нищо не остава. Само една дупка.

Стреснах ли те? Ако не съм, няма смисъл да четеш нататък. Отиди и хвърляй салфетки. Или давай банкноти на танцьорки. Или каквото там смяташ, че е мъжко поведение.
А ако поне малко съм те стреснал, супер. Значи все още може да се направи нещо. 14-и февруари е. Действай! Ама тя ти била казала, че не празнува този празник? И мислиш да отидеш с приятели на по бира??? А, бе, ти идиот ли си? Всяка жена, абсолютно всяка, иска нещо малко от мъжа/приятеля/любовника/гаджето си.

valentines pix 2Малко, но лично. За нея си.

И ако се провалиш или забравиш, ако не покажеш отношение, край. Виж по-горе. Но не се отчайвай. Ето няколко бързи идеи. Дано са ти в помощ.

 • Основно. Не са важни парите. Важно е отношението. Направи нещо лично за нея. Да знае, че е за нея. Да чувства, че е за нея. Да е сигурна, че е за нея.

 • Цвете. Задължително. Даже да ти се скара и да го изхвърли, с цвете е по-добре, отколкото без. Показва отношение. Ако не знаеш кое е любимото й, пробвай с роза. Розата е универсалното цвете на любовта. За да го направиш специално за нея, измисли история. Че тази роза е кръстена на арабска принцеса, която се самоубила от любов. Например. Или друго. И двамата ще знаете, че лъжеш и си измисляш. Но ще я зарадваш. Ще се усмихне. Поне вътрешно. Защото си си дал труд.

 • Вземи я от работа. Да, може и сама да се прибере. И да, май го прави всеки ден, забрави ли. Затова я вземи. Чакай я долу, чакай я наблизо, чакай я някъде. Няма значение къде. Няма значение колко. Просто я чакай. Тя ще го оцени.

 • Храна. Вечер е все пак, през седмицата. Даже и принцесите имат нужда да хапнат малко. Не мисли, че тя иска скъп ресторант. (може и само това да иска, де, ама тогава помисли дали е правилната за теб жена) Тя иска да е с теб. Заведи я някъде, където имате спомени. Или където искаш да й покажеш нещо. Или където тя ти е казвала, че иска да отиде. Няма значение дали е изискана винарна или хипстърска кюфтерия, измисли го за нея. Само за нея.
  Или може да й сготвиш нещо в къщи. Не можеш да готвиш? Нищо. Опитай. Разпитай колежките и наизусти рецепта. Нали си мъж, един алгоритъм ли няма да запомниш? Приготви нещо, направи го част от преживяването. Мислиш, че се правиш на маймуна? Супер! Няма нищо по-хубаво от това да се правиш на маймуна заради жена. Културна маймуна, все пак. Каквото и да сготвиш, тя ще го оцени. Даже да се окаже, че си уцелил нещо, което мрази или е алергична към него. Ще го оцени, защото си се опитал заради нея.

 • Подарък. Повечето ще подарят играчка. Бъди различен. Подари книга. Специална. Като за нея. С лично послание. Ще й покаже, че я уважаваш като човек. А не е просто забава за теб.

 • Заведи я на кино. Каквото тя иска. Или избери ти. Ама не някоя фантастична ужасия. Добре де, може и такава, но само ако изключително убеден, че тя много иска. Но по-добре не рискувай. Нещо романтично. Романтично казах, не 50 нюанса не знам какво си. Романтично, хубаво, трогващо. Нали знаеш тези думи? Питай колежките, ще те насочат. Те знаят всичко. Да, филмът може да не ти е интересен. Ако попаднеш на него по друго време, може да ти се иска да си прегризеш гръкляна и с писъци да побегнеш в четири посоки едновременно. Но това е за нея. Не си там за филма. А за нея. Хвани я за ръка, гледай я нея, а не тъпия филм. Ще й хареса.

 • Или я заведи на театър. Там съм по-зле. Нещо не ми се получава с театрите. Но каквото и да избереш, направи го с мисълта за нея. С мисълта, че тя трябва да се почувства специална.

 • Или я заведи на люлка например. Люлката е романтична. Няма люлки през зимата и е студено? Ми мисли, бе, нали си мъж. Вземи две палта. Или три. Или ти се съблечи. Само и само да й е топло. И да я качиш на люлката. Или намери люлка на закрито. Или направи. Или отидете на пързалка. Или просто се разходете. За да видиш блясъка в очите й. Точно така, направил си го за нея. Ще има блясък.

 • През цялото време й говори, забавлявай я, разказвай й смешки, карай я да се усмихва, да се смее щастливо. И тя ще се включи. Лесно е. Просто показвай отношение.

 • Прибрали сте се. Или сте приключили с вечерята. Покани я на танц. Да, точно така. На танц. Може в хола, може в коридора, може в банята на отворена врата. Не знаеш как се танцува? На кого му пука, не става дума за акробатичен рокендрол. Става дума за лек и нежен блус. По-скоро даже за поклащане. За да може да те усети. Да се отпусне. Да намери опора в теб. Нямате музика? Пей, бе, тъпчо. Не можеш да пееш? Никой не ти иска да изнасяш концерти. Тя знае, че не си Павароти. Пей тихо, на ухото й. Даже може и само да ръмжиш. Пей за нея. Ръмжи за нея. Ще го оцени.

 • Какво ще правите после си е ваш проблем. Но не бързай. Не се прави на герой. Нали помниш, това е за нея. Покажи отношение. Даже само да целуваш връхчетата на пръстите й, направи го така, че да се разтопи.

 • И да не забравиш, през цялото време й казвай, че е единствена за теб. Да, тя сигурно го знае. Да, ти сигурно го знаеш. Но го казвай. Не спирай!


Не чети само каквото аз пиша. Мисли. Ти я познаваш. Измисли нещата, които ще ви направят щастливите моменти. И които ще ви карат да забравяте всичко друго.

Последно. Идва утрешния ден. Всички тръгват на работа и ежедневието ви поглъща. Направи всичко описано по-горе пак. И през следващата седмица отново. И отново, и отново. Не спирай да го правиш година след година. Не спирай да я караш да се усмихва, да я правиш щастлива. И тогава ще си единствен за нея.

А на вас, прекрасни дами, честит празник! Бъдете все така обичани и обичащи, желани и желаещи, искащи и даващи! Благодаря ви от името на всички мъже. Ние се правим на силни, но без вас сме загубени. И ако вашият мъж/приятел/гадже забрави някоя от горните точки, не се сърдете много. Все пак сме само прости, едноканални мъже. Той ви обича, само малко е глупав и забравя как трябва да показва отношение. Припомнете му и ще бъдете щастливи… :) Усмихнат ден!

И наздраве за празнуващите! :)

От фейсбук профила на Любомир Аламанов 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.