40 НЕЩА, КОИТО ИСКАМ ДА КАЖА НА МОЯ СИН


Преди 7 седмици съпругата ми Ейнджъл роди сина ни Мак. Изживяването бе чудо. Както ще потвърди всеки родител, раждането на дете дава съвършено нов смисъл на живота, особено когато това е твоето дете. То е едно от онези изживявания, които не можеш да разбереш напълно, докато не преминеш през него.

Тази сутрин се събудих, мислейки за цялото това ново преживяване да си родител, и две мисли изскочиха на преден план: „Как се случи, че изведнъж с Ейнджъл вече сме родители? Уау!“. А после: „Има толкова много неща, които искам да кажа на сина ни Мак – възможно най-скоро, преди той да е станал ученик и заедно с приятелите си да е вече голям, за да слуша. И преди ние с майка му от „мама и тати знаят най-добре“ да сме поставени в категорията “майка и татко нищо не разбират“.

Така че в случаен ред написах 40 неща, които смятам да кажа на сина си (и на неговите сестра или брат когато им дойде реда):

 1. Отношението е нещо малко, но с голямо значение.Не възприемай нещата просто такива, каквито са, а се отнасяй към тях по начина, по който искаш да са. Разочарованието и стресът идват не от самите събития, а от начина, по който ги възприемаш и им реагираш. Ако промениш своето отношение, разочарованието и стресът ще си отидат.

 2. Опитът се натрупва с начина, по който възприемаш нещата.Опитът изгражда твоите възгледи и вярвания. Твоите вярвания задават поведението ти. А поведението ти се превръща в опит.

 3. Освободи се от нуждата да се оплакваш от живота и да мрънкаш.Наслаждавай се на моментите, които преживяваш сега. Смени фразата „трябва да“ с действие. Има толкова много неща, за които ние се оплакваме, докато други хора биха искали да имат шанса да ги правят.

 4. Положителната нагласа винаги се отплаща.Мислите ти имат свой собствен живот. Те оставят следи във всичко, което правиш. Затова прави мъдър и обмислен избор. Бъди стряскащо положителен. Бъди едновременно забавен и креативен, смешен и радостен. Усмихвай се колкото може повече. Усмивката всъщност променя излъчването на тялото. Тя променя физиологично настроението – прави те щастлив. Тя ще те накара да се чувстваш по-добре и да бъдеш по-добър.

 5. Негативното мислене прави живота по-кратък.Времето ти на този свят е ценно и незаменимо – не го хаби в гняв, негодуване и озлобление.

 6. Притеснението е най-големия враг на настоящия момент.То отнема радостта ти и те кара да мислиш само за него, без да правиш друго. Тревожността е всъщност твоето въображение, което те кара да си представяш неща, които не искаш да се случат.

 7. Не бягай от нещата; бягай към тях.Най-добрият начин да избягаш от нещо лошо е да бягаш към нещо хубаво.

 8. Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда.Нищо. От всяко преживяване и опит можеш да извлечеш скрита полза.

 9. Благодарността помага във всяка ситуация.Можеш да постигнеш радост и хармония чрез благодарност. Бъди благодарен за проблемите, които НЯМАШ.

 10. Всичко се напасва идеално, въпреки че понякога изглежда, че все едно се разпада.Вярвай в естествения напредък . Щастието ще ти позволи да си напълно ОК с нещата, такива каквито са, отколкото да ги желаеш различни или да се притесняваш за това, какви не са. Когато животът се „разпада“, нещата всъщност може да се подреждат…може би за първи път.

 11. Промяната е необходима.Промяната е в самата същност на живота. Всъщност всяка секунда от живота ни всичко се променя. Колкото и добра или лоша да е настоящата ситуация, това ще се промени. Това е нещо, на което можеш да разчиташ. Така че никога не приемай, че нещата ще си останат такива, каквито са. Животът се променя, така че и ти можеш да се промениш. Поеми си глътка въздух. Миналото вече е заминало. Фокусирай се върху това, което можеш да направиш, а не върху това, което си можел или е трябвало да направиш.

 12. Можеш да се справиш с много повече, отколкото си мислиш.Приемай всеки момент, без да съдиш или да се тревожиш. Напомняй си, че всичко е наред и че можеш да се справиш с всичко.

 13. Ако имаш проблеми – това е добре. Означава, че се развиваш.Единствените хора без проблеми са тези, които не се занимават с нищо.

 14. Да си пропиляваш времето отнема също толкова много енергия, колкото и да го използваш умно.Далеч по-добре е да се изтощиш от усилия и учене, отколкото да си изморен от това да не правиш нищо.

 15. Има голяма разлика между това да си зает и да си продуктивен.Не бъркай движението с напредъка. И кончето-люлка се движи постоянно, но никога не се придвижва напред.

 16. Не можеш да постигнеш нещо, ако не си опитал да го направиш.Всички твои постижения са следствие на неща, които си опитал. Така че опитвай! Пътят от „искам“ до “имам“ е в правенето.

 17. Правилното нещо и лесното нещо рядко са едно и също. Прави това, което е значимо и удовлетворяващо, а не само това, което е удобно и лесно. Избирай да правиш нещата, които те правят по-силен, учат те и чрез тях растеш и изразяваш себе си.

 18. Не можеш да дадеш най-доброто от себе си, ако не бъдеш себе си.Понякога се спирай за момент и си припомняй кой си и зад какво заставаш, кои идеи и принципи са истински и значими в твоя живот.

 19. Важно е да откриеш работа с призвание.Ще бъдеш най-добрият в работата си когато имаш значима, положителна и амбициозна цел. Затова никога не следвай цели, за които работиш с неохота. Следвай такива цели, които те държат буден нощем от вълнение.

 20. Винаги се придържай към най-високите си приоритети.Когато обстоятелствата и хората те дърпат в различни посоки, избери да се придържаш към най-ценните за теб неща в живота. Най-важно в живота ти ще бъде онова, което ти си решил, че е най-важното.

 21. Задай си високи цели.Нека мечтите ти са големи, вълнуващи и не се съмнявай в тях. Защото те ще те движат напред. Което е недостижимо за теб сега, един ден ще бъде достижимо. Така че продължавай напред.

 22. Чудеса се случват всеки ден.Когато мислиш, че да се случват чудесата е нещо нормално, ще ги очакваш. А да очакваш чудо е най-сигурният начин да ти се случи чудо.

 23. Когато правиш нещо – прави го с ентусиазъм и отдаденост.Не оставяй недовършени неща – в живота, в любовта, в работата си… Всяка сутрин се питай кое е наистина важно и имай смелостта да изживееш деня според отговора.

 24. Целенасочените усилия се отплащат.С нагласата „както ми е удобно“, човек не постига много. Докато ако правиш „каквото е необходимо“, ще вървиш напред. Помни, че усилията не са разход или загубено време, а източник на ценни резултати.

 25. Това, което си способен да постигнеш, най-вече зависи от това, колко го искаш.Когато нещо е много значимо за теб, можеш да го постигнеш. Когато си устремен, отдаден и упорит, ще постигаш целите си.

 26. Винаги можеш да направиш малка крачка към мечтите си.Нищо от твоето настоящо ежедневие не може да те възпре да следваш мечтите си с малки стъпки във всеки момент. Използвай всяка спънка и разочарование като стимул да следваш мечтите си с още по-голяма решителност.

 27. Поне веднъж месечно отделяй време да празнуваш своите успехи.

 28. Мненията на хората не е необходимо да са твоята реалност. Информирай се от тях, но не ги оставяй да те ограничават. Цени себе си и своите идеи, бъди себе си. Ако не искаш другите да ти казват какво да правиш в живота, имай смелостта да им го заявиш.

 29. Понякога нарушавай правилата.Не нарушавай закона, а правилата. Ако винаги следваш нечии други правила, то значи не се развиваш, а само се подчиняваш.

 30. Единствено ти можеш да избереш какво има значение за теб и какво – не.Всичко в живота ти ще има значението, което ти му придадеш.

 31. Вслушвай се в интуицията си.Когато нещо ти се струва правилно, значи е правилно за теб. И обратното – ако усещаш, че нещо не е редно, то значи не е редно за теб. Обръщай внимание на своите чувства и усещания и ги следвай.

 32. Приемай и разбирай недостатъците си.Защото когато си приел своите недостатъци, никой не може да ги използва срещу теб.

 33. Всяка грешка е стъпка напред.Ти всъщност не правиш грешка, а решение коя ще е следващата ти най-добра стъпка.

 34. Всеки ден е чисто начало.Не се отказвай от Днес, заради това какво е било Вчера.

 35. Никой миг не е пропилян когато си го изживял потопен в него и с цел.Цени всеки момент, защото малките моменти изграждат значимостта в живота.

 36. Отнасяй се към всички и особено към себе си с доброта и уважение.При всяка възможност казвай на хората около теб хубави неща. Живей така, че всички да се радват на присъствието ти и да оценяват твоята доброжелателност.

 37. Приемай важните извинения, които така и не си получил.Ако обичаш някого, на когото искаш да простиш, освободи го от нуждата да ти се извинява за каквото и да е.

 38. Истинската любов е свобода.Тя освобождава от очаквания, изисквания, правила и отношения, които човек би наложил на обичаните хора. Чистата любов е благословена когато приемаш любимия човек такъв, какъвто е и му даваш свободата да прави собствени избори.

 39. Всеки човек, когото срещаш, може да те научи на нещо важно.Всъщност, хората, с които ни е най-трудно да се справяме, могат да бъдат най-ценните ни учители.

 40. Няма значение колко много знаеш, защото има още много неща, които не знаеш.В почти всяка ситуация волята да признаеш, че може да има нещо, което не знаеш, може да промени всичко. Отиди някъде на ново място и безброй нови възможности ще се открият пред теб. Направи нещо различно и всякакви страхотни нови неща ще последват. Дръж ума си винаги отворен.


Финални размишления
Преди всичко мисля, че най-доброто, което можем да направим за децата си докато растат, е да им позволим да правят неща за себе си, да им позволим да бъдат силни и отговорни, да им позволим свободата да опитват нещата в реални условия, да им позволим да хванат автобуса или влака и да се учат от самия живот…да им позволим да бъдат по-добри хора, да им позволим да вярват повече в себе си.

Сега е ваш ред…
Какво бихте добавили към списъка?
Какво искате да кажете на децата си преди да пораснат и да спрат да ви слушат?

Марк Черноф в MarcandAngel.com,

на Бг http://mencare.bg/