Неща, на които всеки баща трябва да научи сина си

Неща, на които всеки баща трябва да научи сина си
Връзката между баща и син е нещо свещено. Тя се основава не само на обич и грижа, но и на важните уроци, които възрастният трябва да преподаде на малкия човек. Сред тях има важни, общочовешки принципи и практични неща. Ето някои от уроците, които всеки баща трябва да преподаде на своя син.

Неща, на които всеки баща трябва да научи сина си


1. Да бъде добър човек. Да не унижава другите заради това, което са, да уважава чуждото мнение, да помага, да е търпелив и добронамерен.

2. Да се смее на себе си. Татковците са най-подходящите хора, които да научат едно дете на това толкова трудно нещо. Научете детето да се засмее: „Ех, няма значение, продължавам!”, когато падне и се удари, когато счупи нещо, когато направи глупост. Така ще възпитате един по-щастлив човек.

3. Да се отнася с почит към жените. Детето трябва с желание, а не по принуда, да свикне да помага на мама, да бъде мило с малките си приятелки и галантно към всички дами, без значение кои са те.

4. Да играе с топка. Кой баща не обича да порита със синчето си? Научете детето си да играе и спортува! Това ще бъде безценно за здравето и психиката му в дългосрочен план.

5. Да отваря капака на колата и да сменя гума. И изобщо да се научи да работи с ръцете си за неща, с които се налага да се справяме всеки ден.

6. Да уважава. Уважение към живота, майката, хората, границите, връзките, правилата. Децата се научават на уважение, когато виждат как го проявяват родителите им. Уважавайте околните, уважавайте и собствените си деца и те няма да го забравят.

7. Да е верен. Да не предава любимите си хора. Да може да се разчита на него.

8. Да плаче. Истинските мъже плачат. Момчетата също. Нека детето не се срамува от своите чувства и нека не ги смята за признак на слабост. Научете го да се бори, като преодолява проблемите, а не като ги прикрива.

9. Да готви. Няма нищо по-забавно и полезно от умението да спретнеш една вкусна манджа. Освен това децата научават важни математически умения от пресмятането на съставките.

10. Да води разговор. Непрекъснато настоявайте детето да се изразява смислено и ясно. Говорете с него на всякакви теми – възползвайте се от естественото детско любопитство. Научете го, че най-важното в разговора е не да говориш, а да слушаш.

11. Да има достойнство. Добрият мъж е достоен мъж – без значение на каква възраст е. Той изпълнява обещанията, верен е на принципите си и не позволява да потискат слабите. Повярвайте, децата разбират това – достойнството е един от най-лесните уроци, които може да им преподадете.

12. Да има добри обноски. Покажете му благодарност и уважение към хората с думи и повдение, което детето ви ще види за първи път от вас. Да са благодарни и съпричастни към по-възрастните, към връстниците си, към вас самите, е важно за изграждането на увереност у децата. И прави кмуникацията по-добра.

Източник: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.