грешки в общуването

грешки в общуването

Често срещани грешки в общуването


Воденето на разговор е като шофирането: Всеки си мисли, че е по-добър от останалите, но много от нас стават жертва на често срещани грешки.


Както във всяко едно отношение и тук винаги има място подобрение. Добрата новина е, че постигнето на по-добри комуникационни умения е по силите на всеки. Да бъдеш добър комуникатор не е някаква магическа дарба, с която се раждаме, а нещо, което може да бъде придобито и усъвършенствано с времето.

Това са 10 от най-лошите грешки в общуването и начините да се справите с тях.

1. Говорите, но не слушате

Най-вероятно сте чували и преди, че един от най-важните аспекти на ползотворния разговор е способността да бъдеш добър слушател. Както се досещате, не става въпрос буквално за простия процес на слушане, а за чуване и разбиране на това, което събеседникът ви споделя с вас. Важно е да знаете как да реагирате и да демонстрирате, че се интересувате от разговора, който водите.

Един начин да станете по-добри в тази сфера на общуването е с техниката, известна като „активно слушане“.  Задавайте въпроси въз основа на това, което искате да разберете. Заслушайте се в чуждите думи и покажете, че обръщате внимание като повторите отново ключови части от разговора, за да внесете допълнителна яснота.

Задайте въпроси, които да задвижат дискусията и да разширят темата. Представете си че участвате в шоу с въпроси.

2. Задавате прекалено много разсейващи въпроси

Поредица от въпроси, дори и такива, произтичащи от истински интерес и ентусиазъм, могат да създадат обстановка, подобна на тази при полицейски разпит.  Правете по-чести паузи, които ще позволят на събеседника ви да изрази мислите си по-добре. Задавайте уместни и ненатрапчиви въпроси, който са в линия с темата на разговора.

3. Отдавате се на безкрайни тиради и мрънкане

Чест признак на нервност, дрънкане и празнословието натоварват излишно процеса на комуникация и правят по-трудно достигането до съществената част на разговора.

Вместо това, бъдете кратки и точни, за да увеличите въздействието на идеите и разсъжденията, които се опитвате да предадете. Преговорете темата, която ще разисквате, преди самия разговор. Добрата подготовка ще ви даде нужната увереност, за да изразите мислите си по най-добрия възможен начин.

4. Не обмисляте думите си, преди да ги изговорите

Някои хора просто обичат да слушат гласа си. Техните събеседници  чувстват, че единствената им роля е да запълват пространството, без да добавят каквато и да е била стойност към разговора. Мислете преди да говорите и не казвайте неща, за които бихте съжалявали по-късно.

5. Предизвиквате спорове

Не доминирайте дискусиите, очаквайки, че вашето мнение ще бъде единственото, което има стойност и правота. Това превръща разговора от диалог в монолог. Приемете факта, че човек има правото на собствено мнение и виждане. Не е нужно да натрапвате вашата гледна точка.

Истината е, че това най-вероятно ще ги накара да тръгнат срещу вас. Покажете скромност и уважение към чуждата гледна точка.

6. Демонстрирате самоувереност, без да си вярвате

Липсата на увереност може да създаде илюзията за неискреност и прикритост. Уверете се, че имате нужното самочувствие, за да покажете, че вярвате в нещата, които казвате.

7. Доминирате в разговора

Никой не обича дискусиите, в които един човек доминира целия разговор. Истината обаче е, че това се случва на всеки и, че най-трудното в случая е да осъзнаете, че самите вие поемате тази роля, от време на време.

Ако искате да спечелите влияние и да създадете приятели, покажете интерес към другите и към това, което имат да кажат. Правете си съзнателни проверки по средата на разговора, за да бъдете сигурни, че не говорите през цялото време.

8. Постоянно прекъсвате събеседниците си

Едно от най-лошите неща, които може да направите по време на разговор, е да не позволявате на човека срещу вас да довърши това, което иска да каже, преди да изразите собственото си възражение или одобрение.

От друга страна, когато давате възможност за ясно изразяване, без да прекъсвате събеседника си, особено в случаите, когато не сте съгласни с неговата гледна точка, показвате, че сте достатъчно възпитан и любезен, за да изслушате идеи и позиции, различни от вашата.

9. Представяте се за експерт

Ако се представяте като експерт във всяка тема, повечето хора ще останат с идеята, че няма с какво да допринесат в общуването с вас. Спрете да насочвате темата на разговор към сферата, която най-добре познавате. Вместо това, концентрирайте се върху добрата обща култура  и бъдете отворени към дискутирането на всевъзможни теми, дори такива, които са извън рамките на вашите познания.

10. Говорите твърде бързо

Когато сте нервни и развълнувани или в случаите, когато има много неща, които искате да споделите, вие създавате един постоянен поток от думи, които може да звучи прекалено бързо и непоследователно в чуждите уши.  Говорете бавно и оставяйте време, за да обмислите избора си на думи. Използвайте паузи, за да добавите акцент върху отделни части от вашия изказ.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com,  на Бг manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.