Вечер късно

Вечер късно
Изключително важно е да прекарате известно време с партньора си преди лягане. Няма значение колко – час или няколко минути. Това е моментът, в който двамата може да се наслаждавате един на друг, да си говорите, да демонстрирате любовта си. Не се нуждаете от нищо повече.

Вечер късно преди сън1. Сложете телефоните си на безшумен режим и ги поставете далече от вас
Зависимостта ни към социалните мрежи потиска отделянето на хормона окситоцин. Той е отговорен за емоционалната интимност и обвързаност. Психотерапевтът Карол Кери ни съветва да следваме следното простичко правило – изключвайте телефоните си или ги слагайте настрани, веднага щом стане 21.00 ч.

2. Забравете за работата си
Или поне се опитайте. Не проверявайте работната си поща, докато сте в леглото. Много по-добре е да прекарате малко време заедно и да си починете. По този начин ще бъдете много по-продуктивни в работата на следващия ден. Разговорите в леглото създават емоционална връзка между двойките, помагат ни да забравим проблемите и ни отпускат. Избягвайте обсъждането на работата, на финансови проблеми или на нещо, което би разтревожило човека отсреща.

3. Лягайте си по едно и също време със своя партньор
Доста двойки не се виждат по цял ден и имат навика да си лягат по различно време. Според психолога Кърт Смит щастливите двойки мият зъбите си заедно и си лягат по едно и също време. Това им помага да запазят топлината и интимността на своята връзка.

4. Следвайте рутина
Следвайте едни и същи навици преди лягане всеки ден, за да спите по-добре. По този начин мозъкът ви ще разбира, че сте готови а сън и ще подготви тялото ви. Ако я следвате с партньора си, това ще заздрави връзката ви и ще я направи по-интимна.
Изключително важно е да прекарате известно време с партньора си преди лягане. Няма значение колко – час или няколко минути. Това е моментът, в който двамата може да се наслаждавате един на друг, да си говорите, да демонстрирате любовта си. Не се нуждаете от нищо повече.

5. Говорете си искрено
Обръщайте внимание на чувствата на другия. Не е нужно да давате съвет или да търсите незабавно решение на проблемите. Понякога е достатъчно просто да поговорите с човека отсреща и да му окажете подкрепата си.
Психологът Райън Хоус ни съветва да отделяме по няколко минути на вечер, за да изразяваме позитивните си чувства към своя партньор. По този начин ще приключите деня по позитивен начин, ще се почувствате по-добре и ще подобрите цялостно настроението си.
Опитайте се да забравите за всичко, което се е случило през деня. Оставете проблемите си извън спалнята. Кажете на човека отсреща колко много я/го обичате. Много е важно да бъдете сериозни, когато изразявате чувствата си.

6. Не спорете, не навлизайте в разгорещени спорове
Кърт Смит ни припомня никога да не влизаме в разгорещени спорове преди лягане. Карането в леглото никога няма да разреши проблемите. Освен това ще попречи и на двама ви да заспите, а на другия ден ще се чувствате депресирани.

7. Дръжте децата си далеч от спалнята
Според психологът Майкъл Вайър-Дейвис единственият случай, при който може да позволите на своето дете да спи при вас е, когато има кошмар. В останалото време спалнята ви трябва да е вашето лично пространство. Нужно е, ако искате да запазите интимността помежду си.

8. Не споделяйте леглото с домашните любимци
Според изследване на Университета на Канзас 63 процента от хората, които позволяват на домашните си любимци да се качват в леглото им, не се наспиват достатъчно. Пък и това нарушава по-горното правило.

9. Не пийте алкохол, не пушете
Много двойки обичат да пият по чаша вино преди лягане, за да създадат романтична атмосфера. Докато тялото ви го обработва обаче, периодът на сън се скъсява. Съответно – на другия ден ще се чувствате уморени, разсеяни и ще бъдете лесно раздразнителни. Алкохолът ни кара да хъркаме, а никотинът в цигарите стимулира безсънието.

10. Масажирайте се един друг
Специалисти от Националната фондация на съня потвърждава, че лекият и релаксиращ масаж преди лягане подобрява качеството на съня, намалява тревожността и сближава двойките.

11. Не забравяйте да се прегърнете и целунете
Не забравяйте да целунете партньора си, преди да си легнете, както и да се погушкате за няколко минути, докато вече сте в леглото. Това е изключително отпускащо и провокира положителни емоции. Психолозите са уверени, че ако прегръщате човека до себе си, докато заспивате, то връзката ви не е застрашена.

Източник: BrightSide

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.