Житейските правила на достойните и радостните


Може би сте спрели да обръщате внимание. Или пък сте попаднали в капана на лоши навици. А може би сте станали в известна степен незаинтересовани. От всичко. Каквито и да са причините, понякога попадаме в периоди, в които правим компромиси със себе си, нагаждаме се твърде продължително, летим на автопилот.

Хората, които живеят радостно и достойно обаче по-бързо излизат от тези състояния. Те са по-активните. Правят всичко възможно да не допускат компромис с личните им стандарти и разбирания. Не се съгласяват с по-малко от това, което смятат че могат да получат и се надяват да получат. Във всички аспекти. Накратко, техните правила са следните:

  • Никога не позволявам на миналото да решава моето бъдеще. Не приемам че грешките ми и несполуките ще определят кой съм. Не се осланям на минали успехи. Живея с поглед напред.

  • Не обичам клюките. Бягам далеч от тях. Това са разговори, които изкушават, но никога не носят нищо добро. Най-често създават разочарование.

  • Никога не казвам "Да", ако в действителност е "Не". Категорично.

  • Никога не прекъсвам другия, докато той говори. Това е много важно за отношенията ми с другите.

  • Аз не закъснявам (освен ако няма някоя наистина невероятно основателна причина това да се случи).

  • Никога не се засягам. Не се гневя. Не се чувствам обиден. "Обидата е като да пиеш отрова и да се надяваш тя да убие враговете ти", казва Нелсън Мандела.

  • Никога не решавам, че няма да имам време за нещо важно, макар и да е полезно и хубаво. Откривам какво е важно за мен. Отхвърлям всички останали неща, които са странични, но отнемат от времето ми. После откривам време, в което да реализирам това важно за мен нещо.

  • Аз никога не се вписвам. Макар че цели индустрии са основани на това да ни карат да мислим, че дрехите които носим, автомобилът, който караме, кварталът, в който живеем, са решаващи за нас, реално винаги е било най-важното какъв човек сме. Всичко останало са "неща".

  • Не ме е страх да направя нещата, които имат значение. Единственото от което се страхуваме в живота, е самия себе си. Щом осъзнаем това, и се изправим пред най-големия си страх, всичко може да се промени.


По материали от Business Insider, на Бг:manager.bg