10 съвета от шаолинските монаси за вечна младост


Шифу Ян Лей – монах от Шаолин и превъзходен учител по бойни изкуства – ни съветва как да останем млади и здрави колкото се може по-дълго:

  1. Не мисли прекалено много. Мисленето отнема енергия. Вместо това – гледай.

  2. Не говори прекалено много. Повечето хора или говорят, или действат. По-добре действай.

  3. Когато работиш, работи по 40 минути. След това спри за 10. Когато гледаш нещо през цялото време, то може да увреди очите ти, вътрешните органи и вътрешния ти мир.

  4. Когато си щастлив, трябва да контролираш своето щастие. Ако изгубиш контрол над него, то ти вредиш на своя енергиен поток.

  5. Не се тревожи и не се ядосвай твърде много. Това уврежда твоя черен дроб, както и червата ти.

  6. Когато ядеш, не прекалявай с храната. Уверявай се, че никога не си съвсем заситен, тъй като в противен случай ще увредиш далака си. Когато поогладнееш, просто хапни малко.

  7. Когато вършиш разни неща, не бързай. Използвай колкото време ти е нужно. Помни поговорката "Бързай бавно и скоро ще стигнеш".

  8. Ако упражняваш само тялото си и не практикуваш Ки Гонг, ще изгубиш баланса си и ще станеш нетърпелив. Ще изгубиш Ин от своето тяло. Упражнявай се да балансираш Ин и Ян.

  9. Ако не тренираш тялото си, а се занимаваш само с постигане на вътрешен мир и медитация, няма да получаваш Ян енергия. Ще трябва да използваш Ян енерията от тялото си, без да можеш да я възстановиш.

  10. Кунг Фу Шаолин ти дава всичко. Целта на нашите тренировки е да балансира Ин и Ян. Не е важно колко часа го правиш. Важно е да знаеш от какво се нуждае тялото ти.


Манастирът Шаолин е известен будистки храм в провинция Ханън в Китай, името означава "Манастирът в горите на планината Шаоши".

Началото на шаолинския стил бойни изкуства: През 527 г. в Шаолин се установява индийският монах Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо. Той забелязва, че поради дългото стоене в една и съща поза при всекидневните песнопения и молитви, телата на монасите са доста отслабнали физически и затова измисля двигателни упражнения, които да подобрят физическото им състояние. Тези упражнения били съчетани със заимствани от древните китайски трактати техники.

Източник: BrightSide

Снимка: Монах-воин показва умения пред стените на манастира Шаолин, Getty Images/Guliver