Международен ден на предизвикателството

Международен ден на предизвикателството
Денят за предизвикателство е ден за спорт и двигателна активност под различна форма. В него могат да вземат участие всички желаещи чрез практикуване на спорт или двигателна активност поне 15 минути без прекъсване.

Световен ден на предизвикателството се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 100 страни на всички континенти. В България това е XXIII-то издание на инициативата за масов спорт.

Световният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация Спорт за всички ТАФИСА и се провежда от 1983 г. през месец май (втората неделя на месец май) в над 100 страни на всички континенти.

През 2016 г. датата е 15 май и се провежда за 24-ти в България.

Това е празник за масов спорт. На този ден се организират масови спортни надпревари в градовете за популяризиране на заниманията с физически упражнения и спорт и се акцентира върху тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.
Денят на предизвикателството е ден за спорт и двигателна активност под различна форма. В него могат да включат всички желаещи, чрез практикуване на даден вид спорт или двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от физическите си възможности.

 17 май е Ден на българския спорт

Празнува се от 2005 г. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.