Дърво с корен

Дърво с корен
На 10 юни 2016 г, за седма година стартира конкурсът „Дърво с корен“. В изданието за 2016 г освен да се излъчи големия победител, ще бъдат наградени и дървета в три други категории.

През последните два месеца за три "Дървета с корен” приключиха дейностите по осигуряване на преглед от специалисти и набелязване на мерки за подобряване на състоянието им -

  • хилядагодишния бряст от Сливен („Дърво с корен 2013”);

  • чинара от Арчар („Дърво с корен 2014”)

  • и 106-годишния дъб от Дунавския парк в Силистра („Дърво с корен 2015”).


Една от най-големите грешки, която се прави на дърветата в градовете е, че не се оставя достатъчно пространство за корените им, поясни Александра Георгиева от фондация „ЕкоОбщност“, организатор на конкурса. Тя допълни, че и през тази година продължават с акциите си в планината Витоша.

Зеленината и дърветата са от изключителна важност затова какъв въздух дишаме в града, затова трябва да се грижим за тя.

dyrvo sedmica

От 2010 година досега около хиляда души са номинирали близо 450 дървета за участие в конкурса "Дърво с корен". Част от дърветата, които ще участват в тазгодишната надпревара саТенчовият дъб от село Бодрово, област Хасково, чинарите от Силистра, благунът от село Пецовци, община Габрово, горунът от село Голеш, Софийска област, софората  от село Труд, община Марица, област Пловдив.

dyrvo-s-koren-1

Всеки може да номинира дърво за участие в надпреварата. Най-много предложения обикновено има за по-стари дървета. Най-често е предлаган дъбът. За да участва дърво в конкурса, изискванията са две -  да е в България и да е живо към днешна дата.
 Гласуването става през интернет, сайта на фондация "Екообщност"


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.