Трите бора братя

Трите бора братя
Eдно от най-посещаваните места в кюстендилското село Богослов e местността Ючбунар, където растат трите 130-годишни секвои, наричани от местните хора "Трите бора братя" и избрани за "Дърво с корен" в националния конкурс за 2017 г. Сега им предстои конкуренция с уникални дървета от 14 страни в конкурса за европейско дърво за 2018-а година.

Секвоите, пренесени от Калифорния и засадени от пионера на лесничейството в България инженер Йордан Митрев, чийто паметник е издигнат наблизо, стават все по-популярни след присаждането на приза "Дърво с корен" в края на декември 2017. Хората в Богослов са горди и са сигурни, че дърветата имат сериозни шансове да спечелят и европейския приз: Откакто се разчу, че секвоите са на толкова години, хората започват повече да ги посещават - идват хора от всякъде. Ние живеем тук на улицата и непрекъснато ни питат накъде са секвоите, разказа жителка на селото.

mura bajkusheva
От опит, мога да споделя, че вековните дървета вдъхват уважение. Такива са Байкушевата мура, която е може би най-известното дърво у нас и се намира по пътя за връх Вихрен над Банско.


buk panoramnata Vitosha
В София, в Борисовата градина също има вековни дървета.

Това е вековно дърво- бук на Панорамната пътека на Витоша, пред която се спира почти всеки, който минава.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.