Обсерваторията в Борисовата

Обсерваторията в Борисовата
Имам щастието да живея до Борисовата градина в София. Когато тичам в парка маршрутът ми минава покрай обсрваторията поне веднъж през лятото и няколко пъти когато вали или има сняг, а и това е осветената част на парка...
Като физик съм била не веднъж в самата обсерватория. В нощта на учените тук се организрат наблюдения на небето, доколкото това е възможно заради замърсения въздух в центъра на София (нашият град води класацията за най-замърсена столица в Европа)

През лятото на 2017 г. градината към обсерваторията беше почистена и сега тя е една много по-уютно място.

observatoria 1900Обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина, края на XIX век


Добрата новина е, че от 20.10.2017 г. най-старата обсерватория в България отваря врати за редовни посещения. Тя е открита преди 124 години. А на прака преди 135 години.

Началото на най-стария и най-голям столичен парк е поставено през 1882 г.

Обсерваторията е към катедрата по астрономия на Софийския университет, а телескопът е внесен от Дъблин през 1897 г., предаде bTV.
Ще има регулярни посещения в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, и в дневните, и във вечерните часове, казва ръководителят на катедрата доц. д-р Евгени Овчаров. Той добавя, че таксата за посещение е скромна, но то включва кратка интерактивна лекция, разказ на историята на обсерваторитята, а през вечерните часове – и наблюдение с няколко телескопа.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.