България - сред страните с най-смъртоносно замърсяване на въздуха


България е сред петте държави в света с най-смъртоносно замърсяване на въздуха, според доклад на Международната агенция по енергетика.

Грузия, България, Китай оглавяват подробна класация на Агенцията с държавите с най-смъртоносен въздух в света, изготвена според относителни, не и абсолютни данни (Here’s a striking chart showing where air pollution is deadliest, with countries ranked by deaths per 100,000 people) на Световната здравна организация (СЗО). (Таблицата показва, колко хора умират от замърсяване на 1 000 човека. За Китай и Индия брой починали заради замърсяване на въздуха е много по-голям, но по-малък на 1 000 човека)

 

mrysna sofia

Страни като Китай и Индия имат повече смъртни случаи от замърсяване на въздуха спрямо Българи, тъй като в тях живеят много повече на брой хора, отбелязват в анализ на данните от Vox.com.

Всяка година замърсяването на въздуха убива глобално 6.5 млн. души. То се свързва с появата и развитието на множество сериозни заболявания като рак на белите дробове, сърдечни болести, инфаркт. Това е сериозен публичен проблем в десетки страни.

България е посочена сред първите 5 в таблица в доклада на Агенцията, която подрежда държавите по брой смъртни случаи на 100 000 жители. Това включва смърт, свързана с наличието на серен двуокис (SO2), азотни оксиди (NOx), прахови частици (PM) вътрешно, в домовете, и външно замърсяване на въздуха от горене на твърди горива. Не включва ефектите на парниковите газове или климатичните промени.

В Китай, например, тежкото замърсяване от въглища северно от река Хуанхъ скъсява живота на хората с 5.5 години, спрямо в южната част на страната.

САЩ имат още какво да подобрят, но все пак разполагат с един от най-чистия въздух. Те имат по-ниска смъртност от замърсяване на въздуха спрямо, например, Германия и Франция, защото на територията им се движат по-малко дизелови коли. Дизеловите двигатели са по-ефективни от гледна точка на горивото в сравнение с бензиновите, но излъчват в атмосферата сажди, частици и азотни оксиди.

Грузия има най-смъртоносния въздух в света, според класацията на Агенцията. Защо? Нито от Агенцията, нито от СЗО дават подробно обяснение. Тим Ковач отбелязва, че последният държавен доклад на Грузия за околната й среда показва, че в нея има рязък скок на старите, силно замърсяващи дизелови превозни средства на пътя в последното десетилетие. Освен това, системата й за обществен транспорт не е устойчиво създадена. Има значение и наследството от съветската индустрия - старите мини за манган, както и качеството на системата на здравеопазването.

***

Проучване на ООН за 2011 г. твърди, че България, Армения и Румъния оглавяват класацията за смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Според доклад на Европейската агенция по околна среда за същата година четири от 5-те най-замърсени градове на Стария континент са български – Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.