Обичате да пътувате и да откривате нови места. Една класация, която може да ви е интересна –

Топ 10 на най-интерeсните туристически дестинации в Европа за 2014

Ако искате да посетите най-интересната туристическа дестинация в Европа за 2014 г., можете да го направите още през уикенда, защото това е южната ни съседка Гърция. Тя е на първото място в класацията на издателството Lonely Planet.

santorini Педро Сжекели

 

Санорини - залез в Оая - снимката е на Педро Сжекели и е определена за една от 100те  най-добри снимки на 2013 г.


Подреждането е съставено на базата на анкета сред водещи специалисти в сферата на туризма (журналисти, пътешественици, анализатори). Експертите е трябвало да посочат местата на Стария континент, които са най-интересни от гледна точка на историята, архитектурата и гастрономията. Дадена е била възможност да бъдат посочвани както известни маршрути, така и слабо познати места. В класацията са намерили място както градове и области, така и цели страни.


Ето и как изглежда Топ 10 на най-интерeсните туристически дестинации в Европа за 2014: 
1.Гърция
2.Любляна, Словения
3.Югозападна Англия
4.Италия
5.Дания
6.Севиля, Испания
7.Хебридските острови (Външните Хербиди), Шотландия
8.Пилзен, Чехия
9.Ставангер, Норвегия
10.Тулуза, Франция

Редакторите на Lonely Planet обясняват лидерството на Гърция с това, че през 2013 година страната е посетена от рекордните 20 милиона туристи. Според специалистите броят им в бъдеще ще расте с излизането на държавата от икономическата криза.

Като най-добро място за отдих в Гърция се препоръчва остров Санторини. Приказка в синьо и бяло в Санторини и хубавото е, че може да се намерят предложения у нас от агенциите.

За Италия присъствието е очаквано - това е една от най-посещаваните държави в света. Рим, Венеция, Флоренция привличат туристи от цял свят. В държавата има голям брой обекти, защитени от ЮНЕСКО. Страната има красива природа, богата история и чудесна кухня.

Рейтингът е качен на сайта на издателството - http://www.lonelyplanet.com/europe/travel-tips-and-articles/lonely-planets-best-in-europe-2014