Да "продадеш" образа на България като приветлива туристическа дестинация пред чуждестранна публика - особено такава, която е платежоспособна - не е никак проста задача.

Всеки от нас може да изреди причини поради, които иска да посети Италия или да отиде на море в Гърция, но какво би казал, ако има в ситуация в която да препоръча пътуване до България на (свои познати) чужденци. Признавам, че на мен самата ми е трудно когато имаме гости какво да им покажа в София, някак изпитвам срам от това, че градът е такъв мръсен, неуреден и задръстен от коли. И с гордост им показвам разцъфтели храсти в някой двор или им разказвам интересни истории за местата от където минава маршрута ни (случвало ми си е с жени от Москва, които са редактори на водещи уеб сайтове за Русия, дошли във връзка с конференции в София)

И колко много чужденци срещаме в планината! Това е хубаво, че високите ни сини планини още са интересни за хората, които обичат планината и да изкачват върхове,

В момента когато отново (явно през 2 години) Министерството на туризма прави конкурс за ново лого на България е важен въпроса за какво един чужденец да дойде в нашата страна?

logo bg

това са одобрените варианти - един от тях ще бъде лого на България


Отговор на този въпрос може би дава една публикация huffingtonpost.com

18 Reasons You Should Book A Trip To Bulgaria ASAP


18 причини да посетиш България сегаАко помолите някой неопитен пътешественик да ви опише Балканския полуостров, вероятно ще се сблъскате с празен поглед, озадачени физиономии и кънтящото "Чааакай малко... Къде?"

Но фактът, че американците не познават тази земя на пищни планини, искрящи морета и пухкави баници, не бива да ви спира да я добавите към списъка с местата, която трябва да видите на всяка цена.

България, в частност, е перфектното място, от което да започнете балканското си приключение.

Не вярвате ли? Нека да ви обясним...

 1. Пътуването със самолет е по-лесно - и по-евтино - отколкото си представяте


Макар че средностатистическият американец не би могъл да посочи София на картата на света, полетите до столицата на България са впечатляващо евтини. Ако решите да продължите пътуването си извън нея, ще установите, че и плажовете, и планините са на една ръка разстояние със самолет, кола или автобус.

 1. Морето е прекрасно


Като стана дума за плаж, Слънчев бряг е онова лятното бягство, което ще ви се прииска да преживеете отново и отново - завинаги. Можете да танцувате цяла нощ в баровете на пясъка, а след това да посрещнете изгрева на слънцето върху шезлонгите с питие в ръка.

Straw umbrellas on peaceful beach in Bulgaria Straw umbrellas on peaceful beach in Bulgaria

 1. И най-великите кюфтета на света


Някои ги наричат "бургери", други смятат, че приличат повече на скандинавски топки от месо. Но ние им казваме "kufteh" - най-добрите месни вкусотии на всички времена.

 1. Две думи: Опечен хляб


Сещате ли се колко е приятно, когато тестото на funnel cake (тестен сладкиш, типичен за Щатите) остане топло и леко размекнато в центъра? "Мекицата" е пържено хлебче, което има абсолютно същия вкус... само че няма нищо друго освен топлата мека сърцевина. Вкусно!

Bulgarian mekitsa Bulgarian mekitsa

 1. Природата е изобилна и прекрасна


Разходете се край Смолян в Каньона на непресъхващите водопади или се спуснете в пещерата, наречена "Очите на Господ". Сгушена в прелестните балкански планини, България е перфектното място за пътешествие сред природата извън добре утъпканите пътища.

 1. А и повечето забележителности са безплатни


Независимо дали ще излезете на пешеходен тур по върховете, на разходка в артистичния квартал на Пловдив "Капана" или на посещение в средновековните църкви на Несебър, ще се насладите на огромно количество културни ценности - и то почти без пари.

Sofia Icon Sofia Icon

 1. Ракиеното време е по всяко време


Няма значение дали сте на обяд, вечеря или в кафене на тротоара, българите винаги са готови да вдигнат наздравица. Но те внимават с алкохола: едва ли ще попаднете на впиянчени тийнейджъри на улицата.

 1. Един от най-дружелюбните народи, с който ще се срещнете


Всички пътници, минали оттук, са съгласни с едно нещо: българите са изключително дружелюбни и са готови да направят всичко, така че да видите най-доброто от културата, с която толкова много се гордеят.

Пригответе се за страна, в която всяка баба, продавачка, студент и сервитьор ще ви посрещне с усмивка и упътване към най-близкото място за хапване.

[UNVERIFIED CONTENT] 29 November 2012: shop-keeper at a small bakery in downtown Sofia, Bulgaria, inviting customers with a smile [UNVERIFIED CONTENT] 29 November 2012: shop-keeper at a small bakery in downtown Sofia, Bulgaria, inviting customers with a smile

 1. Със сигурност ще преодолеете страха си от височини


Опитайте се да погледнете от ръба на Копитото, да обиколите седемте тепета на Пловдив или да се повозите на седалковия лифт до Рилските езера. Тези гледки са достатъчни да излекуват всеки от фобията за височини - или поне да им дадат задоволителна причина да се опита да я преодолее.

 1. Дори църквите имат ослепителни гледки


България е осеяна с десетки живописни манастири. Разходете се до някой от тези, които имат панорамна гледка, и ще бъдете изумени.

Pirin Mountains near Melnik, Bulgaria Pirin Mountains near Melnik, Bulgaria

 1. Танците не са само за клубовете


Ако много ви влече, можете да посетите някой неонов чалга клуб и да се смесите с морето от оскъдно-облечени танцьорки до 6 ч. сутринта. Но нищо не ви пречи да потанцувате около масата с приятелите си в някой традиционен български ресторант, в който целият народ играе хора и ръченици дори върху столовете си.

 1. Всичко е сирене - по всяко време


След една седмица в България бялото сирене ще стане вашето второ "аз". Комбинирайте го с домати, месо или баница и ще получите най-мечтаното ястие, типично за България.

Banitsa (Filo pastry with sheep's cheese filling, Bulgaria) Banitsa (Filo pastry with sheep's cheese filling, Bulgaria)

 1. Храната обикновено е евтина


Можете да хапнете луксозна вечеря - включително ястията, питиетата и всичко останало - за около 10 долара. Разбира се, цените зависят от мястото. Но като цяло - всяко хапване си струва последния цент.

 1. Местните хора са спокойни


Както и в останалата част от Европа, в България хората са се усъвършенствали в изкуството да си седят, да си почиват и просто да се наслаждават на компанията си. Типичните кафенета са пълни с приятели, които се смеят и си приказват - вместо с роботизирани хуманоиди, втренчени в лаптопите си. Ето това, уважаеми, е смисълът на живота.

Friends sitting on rock looking at mountains Friends sitting on rock looking at mountains

 1. Българите вземат празниците на сериозно


Винаги когато дойде някой от безбройните им национални празници, българите не се колебаят да си вземат още поне един ден почивка. Отидете там за Трети март или Гергьовден и ще видите целия народ по улиците.

 1. Всичко е наблизо


Спокойната култура на българина предполага всички хора и удоволствия да са в непосредствена близост. Когато пътувате из България, ще установите, че местните хора препоръчват забележителности, които са съвсем близо до града ви, така че да не пропуснете нито една прелест.

Mountain city of Chepelare, Bulgaria. Mountain city of Chepelare, Bulgaria.

 1. Старото се смесва с новото в пейзаж, който никога не омръзва


Например - останките от римските крепости в София са изложени наред с модерни сгради, които биха накарали всеки фен на архитектурата да припадне на място. Обиколката на града винаги е интересна заради наслагването на толкова много стилове на едно място.

 1. Почти никой няма да разбере къде сте били


Ако не за друго - посетете България само и само заради всички онези потресени погледи и объркани въпроси като "КЪДЕ си бил?", с които ще ви посрещнат обратно у дома.

Така ще можете да научите всеки свой близък съгражданин, че съществува едно много важно място, което задължително трябва да посети.

Снимките са от оригиналната публикация, за да можете да усетите колко красива и добре е преставена нашата страна

Превод на Бг на .webcafe.bg