Стобски пирамиди

Стобски пирамиди
Стобски пирамиди се намират над едноименното кюстендилско село Стоб, което по пътя за Рилския манастир.

Не толкова известни колкото Мелнишките пирамиди те не остъпват по нищо в своята красота Преди години стигнахме до тях, защото имаше кой да ни каже - една приятелка има баба в град Риа и на връщане от преход в Пирин от хижа Яворов до Вихрен - отклонихме от пътя. Това беше преди години когато Пирин още не беше застроен, дори Голф игрището още го нямаше до Разлог - сега не знам дали са известни, защото знам за тях.

Лабиринтът от високи от 8 до 10 метра скални конуси е посещаван през всички сезони. Стобските пирамиди са включени, макар и като добавка към Рилския манастир, в 100-те най-известни туристически обекта в България.

До пирамидите има изградена екопътека с парапети. Осигурен е и достъп на хора с увреждания до подножието им. Там има площадка, откъдето феноменът може да се наблюдава.

Пътеката за качване е маркирана и добре обозначена и на места минава на около 50 сантиметра от самите пирамидии. Преодоляването на денивелацията и маршрутът зимно време се препоръчва само на опитни планинари заради силният вятър и възможните поледици.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.